Diederik van Silfhout: 'Goed opleiden kost tijd' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Diederik van Silfhout: ‘Goed opleiden kost tijd’

Foto: www.madebyjessy.com

Diederik vertelde deze avond heel open en eerlijk over de training van hun paarden, en liet enkele kwaliteitsvolle paarden zien. Deze paarden wilde hij niet alleen laten zien vanwege hun kwaliteiten, maar vooral ook omdat er nog genoeg te verbeteren was bij deze paarden. “Ik zou ook best paarden kunnen laten zien waarbij het lijkt alsof alles vanzelf gaat, maar dat vind ik minder leuk. En voor jullie is dat denk ik ook minder leerzaam”, lacht hij.

Wij hebben voor jullie een mooi fotoverslag van deze avond gemaakt, met de foto’s van Jessica Pijlman. Het hele verslag met alle tips van Diederik is te lezen in de aankomende editie van Dressuur! Wil je de volgende keer ook gratis naar onze clinic komen? Dat kan als je nu abonnee wordt! Check hier onze aanbiedingen en abonneevoordelen!

Sfeer proeven

Febe van Zwambagt en InDesign

De stoere hengst InDesign (v. Don Olymbrio) werd gereden door stalamazone Febe van Zwambagt. De hengst heeft in het verleden een vervelende ervaring gehad, waardoor hij nog steeds erg gespannen raakt op situaties met veel mensen/publiek of andere paarden. Volgens Diederik is het zaak zo’n paard tóch vertrouwen te kunnen geven in zulke situaties, en de clinic was daarvoor een uitgelezen mogelijkheid.
Foto: www.madebyjessy.com
Zodra het kán mag Febe InDesign steeds ietsje meer op lengte brengen aan de voorkant, en belonen zodra het goed gaat. “Wanneer je in een gespannen situatie komt, probeer dan zelf zoveel mogelijk gewoon door te gaan met wat we wilden doen, je moet de indruk geven dat jij de situatie eigenlijk heel normaal vindt”, tipt Diederik. InDesign is volgens Diederik geboren voor het zware werk, maar juist de simpele dingen kunnen moeilijk zijn. Hij benadrukt dat je zulke paarden voor hun gezondheid ook echt moet leren wat meer ‘economisch’ te draven.
Foto: www.madebyjessy.com
Aan het einde van de rit pakt Febe de hengst nog wat meer op, en rijdt hem richting de verzameling. Hij pakt makkelijk een pasje passage mee, al benadrukt Diederik wel dat ze dat met paarden van deze leeftijd echt maar enkele passen doen, en er dan weer vlug uitrijden.
Foto: www.madebyjessy.com

Marc Amat en Isamunde

Als tweede rijdt Van Silfhout-stalruiter Marc Amat binnen op Isamunde (v. Davino). Volgens Diederik een totaal ander paard dan InDesign: groot, veel rustiger, en juist een paard dat zich kan afsluiten voor de ruiter en soms sneller moet reageren op de hulpen. Hij laat Marc daarom steeds kleine schakelingen maken.
Foto: www.madebyjessy.com
Isamunde wil nog wel eens iets achter de teugel kruipen en daarbij in een zelfhouding gaan lopen. Diederik gaat daar tijdens de clinic samen met Marc mee aan de slag.
Foto: www.madebyjessy.com
De grote merrie kan volgens Diederik wel heel makkelijk schakelen, en kan ook makkelijk verzamelen zonder dat er spanning bij komt kijken.
Foto: www.madebyjessy.com

Lezing door Subli paardenvoeders

Rob van Kempen van Subli Paardenvoeders gaf tijdens de clinic een interessante lezing over het voeren van paarden.
Foto: www.madebyjessy.com
Aan de hand van vragen en stellingen (zoals: Is hooi altijd beter dan kuil? Of: Hoeveel gras eet een paard in de wei per uur? Op welk tijdstip bevat gras de meeste suikers?) betrok hij het publiek bij zijn lezing. Voor een voeradvies kan je altijd contact opnemen met Subli.
Foto: www.madebyjessy.com

Diederik en Lord Nunes

Als laatste klom Diederik nog zelf in het zadel van de hengst Lord Nunes (v. Lord Loxley). Ook dit paard beschikt over een spectaculaire draf, maar juist daarom wil Diederik de hengst leren kleiner te draven, en leren zichzelf wat te verlengen.
Foto: www.madebyjessy.com
Toen de hengst op Stal van Silfhout arriveerde had hij volgens Diederik een lastige aanleuning en onrustige mond, wat soms nog terug te zien is. Diederik legt uit dat hij met zo’n paard eerst gaat zoeken naar de juiste optoming, en dan rijtechnisch aan de slag gaat.
Foto: www.madebyjessy.com
Duidelijkheid in het geven van hulpen is voor Diederik heel belangrijk, hij wil benadrukken dat je altijd hetzelfde moet vragen van je paard, en vooral ook moet belonen wanneer je paard iets goed doet.
Foto: www.madebyjessy.com
En dan is de avond alweer voorbij! Diederik beantwoordt nog enkele laatste vragen van het publiek, terwijl Lord Nunes geduldig wacht.
Foto: www.madebyjessy.com

Bron: www.dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook