Gewichtshulpen voor wendingen en wijken • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gewichtshulpen voor wendingen en wijken

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Harmonie bereiken met je paard is onder andere een kwestie van zorgen dat je paard goed aan de hulpen leert gaan en de communicatie zoveel mogelijk te verfijnen. Onlangs kon je hier al lezen hoe je gewichtshulpen kunt gebruiken bij het aanleren van het voorwaarts gaan en terugkomen van je jonge paard, nu gaat het verder met het gebruik ervan in oefeningen als bijvoorbeeld het wijken voor de kuit.

Gewicht

Naast alle andere hulpen die je tot je beschikking hebt om je paard iets duidelijk te maken is je gewichtshulp ook een belangrijke. Volgens Grand Prix-ruiter David Marcus is het juist de gewichtshulp, die wel eens vergeten wordt en daarom ging hij er op Practical Horseman wat dieper op in.

Balans

Een paard wil van nature graag in balans zijn. Als je hem in de poetsplaats opzij laat stappen, dan gaat hij eigenlijk bijna altijd met zijn hele lichaam mee opzij om dan vervolgens weer in balans te gaan staan. Die balans hoeft niet te betekenen dat hij vierkant gaat staan, maar wel dat hij zijn gewicht over zijn vier benen verdeeld heeft staan. Zo zal hij ook reageren als je als ruiter je gewicht verplaatst. Om te voorkomen dat je hem uit balans haalt, zal hij proberen onder je gewicht te blijven.

Wendingen en hoeken

Het gebruiken van je ruitergewicht kun je ook doen om je wendingen en hoeken te verbeteren. Wanneer je een wending of hoek rijdt, wil je graag dat je paard rechtop blijft gaan en zich in zijn hele lichaam licht buigt. Toch zie je vaker dat een paard een beetje in de bocht gaat hangen. Dat kan komen doordat zijn ruiter te veel naar binnen hangt, maar ook door een gebrek aan balans. Om dit te verbeteren kun je de hoek inrijden alsof je een kwart grote volte gaat rijden. Houd dan je binnenbeen lang, wijs de weg met je hand iets opzij en verplaats je gewicht iets naar je buitenzitbeen en buitenbeugel. Let wel op dat je niet naast je paard gaat hangen, maar verplaats het maar een heel klein beetje. Als het niet lukt probeer dan iets extra je gewicht naar je buitenbeen te verplaatsen. Ga na de wending wel gelijk weer netjes in het midden zitten.

Wijken

Voor een oefening als wijken kun je ook je gewicht goed inzetten om je paard met kleine – en bijna onzichtbare – hulpen te rijden. Wanneer je bijvoorbeeld even voorbij de A of de C afwendt op de korte zijde en je gewicht dan iets naar je buitenzitbeen en -beugel verplaatst terwijl je met je binnenkuit opzij vraagt, dan is het voor je paard een logische stap om opzij te gaan en weer midden onder je gewicht terecht te komen.

Experimenteren

Het kan zijn dat je een beetje moet experimenteren hoeveel gewicht je moet verplaatsen om een reactie van je paard opzij te krijgen, maar als hij leert dat hij zijn balans terugvindt omdat je direct weer in het midden gaat zitten en ook beloond wordt als hij opzij onder je gewicht gaat, dan wordt het steeds logischer voor hem om goed op te letten wat je met je gewicht doet.

Kleine stapjes

Vraag steeds maar een paar stapjes opzij, beloon je paard met je stem én door weer in het midden te gaan zitten als hij een of twee pasjes opzij heeft gedaan en rijd hem rechtuit verder. Zo leert je paard dat hij niet alleen naar voren of terug moet reageren, maar ook opzij. Je hoeft dit zeker in het begin geen hele lange stukken te vragen, hij wordt vanzelf sterker op deze manier en als hij het allemaal goed doorheeft kun je het stuk dat je opzij vraagt langer maken.

Lees binnenkort hier nog meer over gewichtshulpen.

Bron: Practicalhorseman

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook