Gewichtige zaken rondom het appuyement • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gewichtige zaken rondom het appuyement

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Harmonie bereiken met je paard is onder andere een kwestie van zorgen dat je paard goed aan de hulpen leert gaan en de communicatie zoveel mogelijk te verfijnen. Onlangs kon je hier al lezen hoe je gewichtshulpen kunt gebruiken bij het aanleren van het voorwaarts gaan en terugkomen van je jonge paard en hoe je gewichtshulpen kunt gebruiken bij oefeningen als wijken voor de kuit. Lukt dat allemaal goed en je komt steeds een stukje verder dan is ook het appuyement weer zo’n oefening waarbij je je gewicht kunt gebruiken.

Gewicht

Naast alle andere hulpen die je tot je beschikking hebt om je paard iets duidelijk te maken is je gewichtshulp ook een belangrijke. Volgens Grand Prix-ruiter David Marcus is het juist de gewichtshulp, die wel eens vergeten wordt en daarom ging hij er op Practical Horseman wat dieper op in.

Balans

Een paard wil van nature graag in balans zijn. Als je hem in de poetsplaats opzij laat stappen, dan gaat hij eigenlijk bijna altijd met zijn hele lichaam mee opzij om dan vervolgens weer in balans te gaan staan. Die balans hoeft niet te betekenen dat hij vierkant gaat staan, maar wel dat hij zijn gewicht over zijn vier benen verdeeld heeft staan om in balans te blijven. Zo zal hij ook reageren als je als ruiter je gewicht verplaatst. Om te voorkomen dat je hem uit balans haalt, zal hij proberen onder je gewicht te blijven.

Bekend met de hulpen

Tegen de tijd dat je paard toe is aan appuyementen in draf en galop, is hij allang bekend met de verschillende beenhulpen voor voorwaarts en opzij. Toch kun je ook dan je gewicht goed voor je laten werken. Vaak kun je door het op de juiste manier inzetten van je gewicht je paard met kleinere hulpen rijden, maar in het begin kan het best zo zijn dat je even iets overdreven opzij moet gaan zitten.

Bewaar de buiging

Marcus adviseert om met het appuyeren bijvoorbeeld te beginnen vanaf halverwege de korte zijde, waarbij je dan in het afwenden de buiging van de wending bewaart. Stel dat je linksom rijdt en dus naar links wilt appuyeren, verplaats dan na de wending je gewicht iets meer naar je linkerzitbeen en beugel, terwijl je je linkerbeen wel lang houdt zodat je paard gebogen blijft. Geef tegelijk ook de hulp met je rechterbeen om opzij te gaan. Wanneer dat lukt, laat je paard dan na enkele passen weer rechtuit gaan en vergeet ook niet om hem te belonen. Lukt het niet, verplaats dan je gewicht nog iets meer en geef ook iets meer druk vanuit je rechterbeen tot je paard wel naar links gaat en laat hem dan ook weer rechtuit naar voren gaan. Zodra je paard antwoord geeft pak je je kans om hem te belonen en te prijzen voor zijn inzet en stop je met vragen. Het gaat er niet om hoelang hij kan appuyeren, het gaat erom dat hij het begrijpt.

Steeds verfijnder

Wanneer je consequent bent in het geven van je hulpen en het gebruik van je gewicht én ook altijd antwoord verwacht, zul je merken dat je met steeds verfijndere hulpen kunt communiceren met je paard. Het inzetten van je gewichtshulp in combinatie met alle andere hulpen kun je blijven doen tot op het allerhoogste niveau in de dressuur. En daarmee werk je aan een van de mooiste dingen van het rijden, de harmonie tussen ruiter en paard.

 

Bron: Practicalhorseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook