Gewichtige hulpen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gewichtige hulpen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Goed kunnen zitten in balans en in de goede houding is belangrijk om goed te kunnen leren rijden als ruiter. Met een onafhankelijke zit kun je voelen wat je paard doet en daar op de goede manier met de juiste hulpen op reageren.

Hulpen

Je hebt als ruiter een aantal hulpen tot je beschikking, waarbij je in het begin misschien vooral denkt aan been- en handhulpen, maar die je steeds verder uitbreidt en waar de zit- en gewichtshulpen ook een belangrijke rol spelen.

Bewust

Hoewel je in het begin misschien nog niet altijd een gewichtshulp in kunt zetten is het wel heel belangrijk om je er bewust van te zijn wat je met je gewicht kunt doen. Juist omdat je geen onbedoelde gewichtshulpen wilt geven.

Rechte lijn

Om een idee te hebben wat je paard voelt als jij een gewichtshulp geeft, kun je je voorstellen dat je een kind op je schouders zet. Als hij stil in het midden blijft zitten, dan is het makkelijk om een rechte lijn te lopen, maar als het kind van links naar rechts slingert op je schouders, dan wordt een rechte lijn een hele uitdaging.

In het midden

Rechtop in het midden moet dus echt de uitgangspositie zijn, want dan zorg je dat het voor je paard het makkelijkst is om je te dragen en dan kun je door een heel klein beetje je gewicht te veranderen, zorgen dat je paard met je mee beweegt. Wanneer je zelf niet onafhankelijk in balans op je paard kunt zitten, kun je van hem ook niet verwachten dat hij in balans gaat.

Zelf doen

Wanneer je een beetje wilt oefenen met het gebruik van je gewicht, kun je dat ook goed doen vanaf de grond. Loop maar eens een rechte lijn en beslis dan om op een bepaald punt naar links te gaan. Je zult merken dat je automatisch op het moment van de bocht omgaan meer gewicht zet op je linkerbeen. Onthoud dat ook als je weer aan het rijden bent, dan kun je dat ook gebruiken en daarmee kun je vaak met minder andere hulpen goed van richting veranderen.

Voor- en achterwaarts

Wat je ook goed kunt voelen als je zelf op de grond staat is hoe je je bekken beweegt als je vooruit wegloopt vanuit stilstaan of juist naar achteren stapt. Wanneer je achteruit gaat, kantelt je bekken iets zodat je je been naar achteren kunt zetten. Met datzelfde gevoel kun je je paard uitnodigen om achterwaarts te gaan vanuit halthouden, dan kan hij makkelijker zijn rug wat opbollen tijdens het achterwaarts gaan.

Opletten

Onthoud bij het rijden altijd dat je je paard beïnvloedt met je gewicht. In het ideale geval volg je de beweging van je paard en zit je daarbij mooi in balans in het midden van je paard. Zo stoor je hem het minst en heb je het meeste effect van je hulpen.

Bron: Yourhorse

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook