Gevoel vinden dat je nog niet kent • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gevoel vinden dat je nog niet kent

Foto: Jessica Pijlman

Bij het rijden van je paard heb je behalve een stuk kennis over het hoe en waarom ook een stuk gevoel nodig om de hulpen zo goed mogelijk in te kunnen zetten bijvoorbeeld en om te herkennen wanneer iets goed is. Dat gevoel kun je in het begin van je rijden vaak nog niet zo heel goed inzetten, omdat alles nieuw is, maar ook als je steeds beter leert voelen blijven er altijd weer nieuwe dingen komen of dingen, die je verder kunt verbeteren.

Luister naar je paard

Om te weten of je op de goede weg bent en te leren herkennen hoe dat voelt, moet je als eerste goed naar je paard luisteren. Wanneer hij in het werk losser wordt, ronder, op hele kleine hulpen reageert en een blije indruk maakt, dan is dat vaak een goed teken. Het gevoel dat je daarbij krijgt is iets waar je steeds opnieuw naar wilt streven en hoe vaker het lukt, hoe makkelijker je het weer terugvindt.

‘Uitvinden’

Om dat gevoel te ontwikkelen moet je veel oefenen en ook uitproberen hoe je je paard beter leert gaan, maar om te voorkomen dat je het wiel steeds opnieuw uit gaat vinden, kun je dat vaak beter doen nadat je er met je instructeur aan gewerkt hebt. Op die manier heb je al een aantal oefeningen en hulpen waarvan je weet dat ze je op de goede weg helpen.

Voordelen

Er zijn drie dingen, die je instructeur voor je kan doen als je bezig bent met iets nieuws.

  • Naar je kijken en vertellen wat je doet
    Wanneer je instructeur je bewust kan maken van de dingen, die je doet op je paard en je helpt te stoppen met wat niet moet en blijven doen wat wel moet, dan ben je al een stukje op weg met het vinden van het juiste gevoel.
  • Vertellen wat je moet doen
    Wanneer hij dan vervolgens vertelt wat je extra moet doen om een bepaalde oefening of figuur te verbeteren, dan kun je dat samen oefenen, zodat je het daarna als je weer alleen rijdt ook kunt doen.
  • Het voordoen
    Wanneer je niet in de gelegenheid bent om nieuwe dingen te leren voelen op een leermeester, dan kan het heel fijn zijn als je instructeur je paard eerst die nieuwe oefening of dat figuur leert, zodat jij met zijn aanwijzingen daarna hetzelfde kunt proberen.

Voorbereiding

Als het dan een paar keer gelukt is om te voelen hoe een oefening of figuur zou moeten aanvoelen, dan zul je merken dat het resultaat dat je wel of niet krijgt, afhangt van de voorbereiding. Het wel of niet slagen van een moeilijke of nieuwe oefening, een figuur of bijvoorbeeld een moeilijke overgang, hangt voor een groot deel af van de juiste voorbereiding. En hoe meer gevoel je ontwikkelt en hoe vaker het lukt, hoe beter je ook aan gaat voelen dat je op de goede weg bent met je paard.

Bron: Horselistening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook