Genoeg lengtebuiging in de travers • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Genoeg lengtebuiging in de travers

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De travers is een zijgang die vanaf de M2 wordt gevraagd. Een oefening die vaak als pittig wordt beschouwd, en veel lengtebuiging vergt. Internationaal dressuuramazone, trainer en coach Diana van de Bovenkamp legt uit waar veel ruiters de mist in gaan tijdens het oefenen van de travers en geeft enkele tips.

Zodra je met je paard aan de travers gaat beginnen is het de kunst om hem te leren hoeveel hij moet buigen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat het lastig is aan te leren hoeveel buiging te veel is en hoeveel te weinig, terwijl je ook moet oppassen dat je paard in balans blijft. Het is een oefening om je paard buigzamer en soepeler te maken, waarbij hij moet bewegen in de richting waarin hij gebogen is. In de travers is het ook de bedoeling dat een paard op vier sporen gaat lopen.

Basis

“Wissel de travers veel af met voltes. Je kunt de oefening ook eerst uit elkaar halen en kijken of je stelling goed is. Vraag op de lange zijde eens stelling zonder dat hij daarbij afwent. Vanuit daar bouw je uit naar de travers. Dit is namelijk een stukje basis en die moet eerst goed zijn.”

Valkuilen

“Vaak snapt het paard niet wat de bedoeling is tijdens de travers. Dat komt in de meeste gevallen doordat de ruiter de achterhand niet voldoende naar binnen heeft of het paard loopt niet genoeg op vier sporen. Soms lopen paarden wel op vier sporen, maar hebben daarbij niet genoeg lengtebuiging en zijn dus te recht in hun lichaam. Dat komt doordat de ruiter te veel buitenbeen geeft of te weinig binnenbeen. Maar je hebt ook ruiters die denken: ‘het is nooit goed genoeg’, die drukken de achterhand zo ver naar binnen, dat het paard ook niet meer kan buigen en enorm impulsverlies heeft.”

“Wat ik heel belangrijk vind tijdens het oefenen van de travers, is dat je niet eindeloos doorgaat in het herhalen van de oefening. Probeer juist te werken aan waar je tekortkomt. Als het gaat om een stukje buiging of impulsverlies, dan werk je aan die punten, voordat je een travers oefent. Als jij een goede basis hebt en jouw paard is gehoorzaam aan je hulpen, waarbij hij los door het lijf beweegt, dan is de travers helemaal niet zo’n moeilijke oefening. Een onjuiste travers, is vaak een stukje basis die ontbreekt.”

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook