Geen magie, gewoon discipline • Dressuur Magazine
Artikelen
Charlotte Dujardin

Top tips van top ruiters zijn altijd welkom als je serieus met je paard aan het werk bent en daarom verzamelde Chronicle of the Horse een aantal tips, die Charlotte Dujardin gaf op een clinic afgelopen maand in Georgia.

Gewoon discipline

Alice Conrad maakte een samenvatting van deze clinic en haar eerste conclusie was dat er geen magie aan te pas komt bij de Britse amazone, gewoon discipline en daar heel veel van.

Voorwaarts

De rode draad van de clinic was dat paarden voor het been moeten zijn en voorwaarts moeten willen gaan. Ook in het stretchen. “Wanneer je je paard aan het stretchen bent moet hij net zo voorwaarts blijven gaan. Het is zeker geen excuus om gelijk het tempo te verlagen”, was een van de tips van Dujardin. “Wanneer je te langzaam gaat dan komt het niet meer genoeg van achteruit. Je moet echt altijd van achteren naar voren blijven denken.”

Travers

Oefeningen als schoudervoor en travers zijn oefeningen, die Dujardin heel vaak gebruikt in haar training en ook bij de deelnemers aan de clinic. Als voorbereiding op de appuyementen en op de pitouettes, maar ook gewoon om je paard los, nageeflijk en aan het been te houden.

Wissels richting de wand

Wanneer een paard de vliegende wissels kan maken, dan maakt Dujardin deze wissels altijd langs de hoefslag richting de wand en niet op de diagonaal, behalve als voorbereiding op een wedstrijd. “Wanneer je begint met de wissels is er altijd een kant die wat moeilijker is voor je paard. Vaak maakt een paard dan een extra zijwaartse beweging naar die kant en als je dan de wissel langs de hoefslag vraagt, dan help je je paard rechter blijven in de wissel.”

Voorbereiding

Er waren op de clinic ook deelnemers tot op het hoogste niveau en net als voor de deelnemers met jonge paarden was een van de belangrijkste tips van Dujardin om te zorgen voor goede voorbereiding. “De voorbereiding op een oefening of overgang moet correct zijn, het ‘trucje’ is het makkelijkste deel.” En deze tip werd aangevuld met het stokpaardje van de Britse topamazone ‘Minder hand en meer been’.

Eerst galop

Voor het loswerken gebruikt Dujardin vaak als eerste de galop. Veel paarden zijn na de galop gelijk al veel losser in de draf en vaak vinden ze het werk ook makkelijker als ze beginnen in galop. Als paarden van zichzelf erg heet zijn, dan kiest ze er nog wel eens voor om te beginnen in draf, maar in de meeste gevallen kiest Dujardin voor het begin in galop.

Discipline

Je moet als ruiter de discipline opbrengen om consequent te zijn en altijd gefocust te blijven op de basisvoorwaarden. Je paard moet voorwaarts zijn, op de hulpen reageren en je kunt niet iets laten versloffen omdat je met iets nieuws begint. Elk stapje verder kun je alleen maar maken als alles ervoor goed bevestigd is en blijft.

Bron: Chronofhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.