Geef richting aan • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Geef richting aan

www.arnd.nl

Vrijwel iedere ruiter heeft wel eens gehoord dat hij moet kijken waar hij naartoe rijdt. Niet alleen omdat dat veiliger is, maar ook omdat je door met je ogen te bepalen waar je heen wilt, onbewust met je hele lichaam daar ook naartoe stuurt.

Voor het paard

Dat weten waar je heen wilt is niet alleen goed voor de ruiter zelf, hij zou het ook duidelijk moeten maken aan zijn paard. Volgens de Duitse trainer Richard Hinrichs is het aangeven van de richting zelfs zo’n belangrijk onderdeel van de training dat je het een vast aandachtspunt in de opleiding van je paard moet maken. “Wanneer je bij een jong paard duidelijk de richting aangeeft waarheen hij moet lopen, dan leert hij alles wat er daarna komt een stukje makkelijker”, aldus Richard. “Zorg dus dat je als ruiter leert om dat met duidelijke signalen te doen.”

Oefening

Om dat voor jezelf te kunnen oefenen zou je volgens Richard meerdere dingen kunnen doen. “Je kunt pionnen in de rijbaan zetten waar omheen rijdt om bijvoorbeeld de afmetingen van een volte te oefenen, maar je kunt ook voordat je gaat rijden een volte met een hark op de grond maken”, aldus de trainer. “Rijd dan deze volte een paar keer en kijk of het je lukt om telkens dezelfde lijn te volgen. Vaak zie je dat mensen denken dat ze heel precies kunnen rijden, maar dat dat dan toch tegenvalt.”

Creatief

“Wees creatief in het oefenen met richting aangeven en blijf er aandacht aan besteden ook als je merkt dat het goed gaat. Rijdt als er een keer een hindernis in de baan staat of wanneer er balkjes liggen eens voltes daar omheen. Of gebruik hindernispalen of pionnen om slalom te rijden. Het is een leuke afwisseling in de training en je wordt heel handig in het richting aangeven”, aldus Richard.

Begin groot

Maak het in het begin niet te moeilijk en rijd eerst grote voltes of achten om obstakels heen, maar probeer de lijnen wel steeds een beetje moeilijker te maken door bijvoorbeeld kleinere afstanden tussen pionnen te houden of een kleinere volte met een hark op de grond uit te tekenen. Steeds zorgen dat je een blikpunt hebt waar je je ogen op kunt richten en heel consequent zijn in het precieze rijden zorgt ervoor dat je steeds makkelijk de richting aan kunt geven en daar heb je weer profijt van in de rest van de training.

Lees volgende keer verder nog een paar tips over richting aangeven en een paar oplossingen voor als je tegen problemen aanloopt hierbij.

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook