Gecontroleerd variëren op de volte • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gecontroleerd variëren op de volte

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de basistraining van een paard is het belangrijk dat je als ruiter de controle hebt over hoe groot je voltes zijn en dat je paard ook de lijn volgt, die je wilt rijden. Omdat het juist bij voltes wel eens lastig is om het gevoel te krijgen hoe groot de volte moet zijn en waar precies de lijn is, die je wilt rijden, gaf springruiter Michael Fischer een tip, die je ook als dressuurruiter kunt gebruiken.

Balken, pionnen of iets anders

Je kunt vier pionnen gebruiken bijvoorbeeld om de grootte van de volte te oefenen, door er omheen te rijden, maar je kunt ook op een bepaalde afstand een balk, een pion of iets anders in de baan zetten. Fischer laat in onderstaande video zien hoe hij dat graag doet.

Grootte

Wanneer je bijvoorbeeld op tien, vijftien en twintig meter vanaf de A of de C iets neerzet waar je tussendoor of net omheen kunt rijden, dan oefen je niet alleen de grootte van de cirkel, maar ook het uitkienen en volgen van een lijn. Voor springruiters is dat handig om te oefenen om een lijn aan te houden in een parcours, maar voor dressuurruiters is het fijn om zo te oefenen met de grootte van de voltes.

Tempo

Behalve oefenen met de grootte van de volte en de lijn rijden, die je voor ogen hebt, kun je ook variëren met het tempo dat je rijdt op de verschillende voltes. Zo kun je de grote volte in arbeidsdraf of -galop rijden of eventueel een keertje in middendraf of -galop en dan de kleinere volte juist iets meer verzameld.

Het fijne van de aanknopingspunten op de grond is dat je steeds zeker weet dat je de lijn volgt, die je voor ogen had en dat het niet stiekem iets groter is dan je gepland had.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook