Gebruik je lichaamshouding bewust • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je hebt als ruiter niet zo heel veel mogelijkheden om met je paard te communiceren, maar als je ernaar streeft met de kleinst mogelijke hulpen en aanwijzingen te rijden, dan kun je hem met je lichaam heel veel vertellen.

In een clinic, die Carl Hester en Richard Davison gezamenlijk gaven, probeerden de topruiters beiden de combinatie waarmee ze werkten bewuster te maken van het gebruik van de hulpen en hun lichaamshouding.

Zitten in galop

In het eerste stukje video kun je zien hoe Carl Hester bezig is om de amazone in de baan een mooie overgang te laten maken van galop naar stap. Ze moet blijven zitten en haar paard steeds kleiner laten galopperen, totdat ze hem uiteindelijk een overgang terug mag laten maken. Dat blijven zitten is belangrijk omdat dat precies is wat ze van haar paard ook wil. Hij moet ook ‘zitten’ om een mooie overgang te kunnen maken en de overgang moet niet gereden worden vanuit de hand van de ruiter.

 

Gebruik je bovenlichaam

In het tweede stukje laat Davison zien hoe je je bovenlichaam kunt inzetten om reactie van je paard te krijgen. Dit paard gaf eerder niet voldoende antwoord op haar beenhulp, maar door het inzetten van haar bovenlichaam waarbij een beenhulp volgde, kon de amazone haar paard met steeds minder beenhulp een overgang laten maken. Om deze reactie te krijgen moest ze in het begin wat overdreven ver naar voren zitten, maar hoe beter een paard leert begrijpen dat hij moet reageren op de lichaamshouding van zijn ruiter, hoe minder je nog hoeft te doen. “Paarden zijn niet gemaakt om op te rijden, dus om ze te kunnen vertellen wat we willen, moeten we ze leren hoe ze moeten reageren. Daarbij moet je alle hulpen, die je hem kunt geven op de goede manier leren gebruiken.”

 


Bron: Dressagetodayonline

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.