Gebruik langzamer lichtrijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gebruik langzamer lichtrijden

Foto: www.arnd.nl

Soms zijn het kleine dingen, waar je in de training van je paard even aan kunt denken of even een keertje extra kunt oefenen, die veel effect hebben. Reiter Revue maakte een serie over dit soort kleine ‘aha’-momenten en deze keer gaf Uta Graf een tip over ‘Langzaam lichtrijden’.

Hoe werkt het?

In de meeste gevallen geeft het paard aan hoe snel je als ruiter licht moet rijden. Zijn rug veert je als het ware omhoog in de maat en de andere pas die je paard maakt ga je weer zitten.

Wanneer je paard een beetje hectisch is en het tempo eigenlijk te hoog is, probeer dan eens om hem eerst even te volgen om daarna steeds een beetje langzamer licht te gaan rijden. Doordat je met je lichaam bewust iets achter de beweging blijft, werkt het lichtrijden een beetje remmend.

Aanpassen

Een paard wil zich over het algemeen aanpassen aan de ruiter en hij zal dan ook langzamer gaan draven, omdat de ruiter langzamer licht gaat rijden. Het grote voordeel van je paard op die manier terugnemen, is dat hij leert reageren op je zit en dat je niet (onbewust) de teugels gebruikt om je paard onder controle te houden. De energie blijft van achter naar voren stromen en je paard blijft dan ook door zijn lijf bewegen op die manier.

Bron: Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook