Gangen verbeteren met Dorothee Schneider • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gangen verbeteren met Dorothee Schneider

Dorothee Schneider en Showtime.

“Alle basisgangen van je paard kun je verbeteren”, vertelde Dorothee Schneider een tijdje terug op Reiter Revue. Met overgangen en tempowisselingen en goed gereden oefeningen kun je je paard vlijtiger laten stappen, charmanter later draven en indrukwekkender laten galopperen.

Overgangen

In de dagelijkse training wordt er veel aandacht besteed aan de overgangen. Op de video laat de amazone duidelijk zien hoe zij de overgang van bijvoorbeeld de draf naar de stap voorbereidt en ook doorrijdt. Ze laat daarbij haar paard de overgang naar stap pas maken nadat hij tot de laatste pas draf actief bleef.

Datzelfde past Dorothee ook toe bij het rijden van tempowisselingen. De activiteit bij het terugkomen helpt het paard sterker worden, maar ook juist de extra energie die je bij het naar voren rijden opwekt, kun je weer mooi gebruiken bij het meer op het achterbeen terug te laten komen erna. Het gaat dus niet alleen om het terugnemen of het wegrijden, maar juist het samenspel van beide.

Pas op met de stap

De hoeveelheid tempowisselingen in draf en galop kunnen volgens Dorothee niet genoeg zijn, maar in stap is ze daarmee wat terughoudender. “Je moet natuurlijk op een zeker moment wel oefenen met schakelen in de stap, maar in de stap ligt het maken van taktfouten sneller op de loer, dus daar wacht ik vaak wat langer mee en ik vraag het ook veel minder”, aldus de Duitse topamazone.

Schouderbinnenwaarts en appuyeren

Een ander vast onderdeel in de training van Dorothee is het rijden van voorwaarts-zijwaartse oefeningen als schouderbinnenwaarts en appuyementen. Daarbij gaat het niet om hoeveel een paard kan scharen en opzij gaat in de oefening, maar vooral om het buigen, het ondertreden van het achterbeen en de gymnastiek, die deze oefeningen zijn voor een paard.

Belonen

Rechtrichten is het doel van de training van je paard en met de overgangen en de oefeningen zoals hierboven beschreven maak je je paard sterker en beter in staat om zijn werk goed te kunnen doen. Aan het eind van de video laat Dorothee nog even zien dat je paard belonen voor hem de beste motivatie is om zijn werk te doen.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook