Galoppeer af en toe eens lekker door • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je als ruiter serieus aan het trainen bent met je paard en je probeert je dagelijkse ‘huiswerk’ zo goed mogelijk te doen, dan loop je de kans dat je vaak dezelfde routine afwerkt. Ook als je wel weet dat variatie belangrijk is, is het soms lastig om daar aan te denken als je fanatiek bezig bent.

Saai

Alhoewel herhaling goed is om een paard iets te leren kan het ook wel eens saai worden om telkens weer dezelfde routine af te werken in de rijbaan. Daarom kwam Horse-illustrated met de tip om zo nu en dan eens lekker een stuk te galopperen met je paard. Dat is goed voor zijn conditie, maar ook goed om hem (weer) goed wakker te krijgen. Het gebeurt nog wel eens dat paarden toch niet meer zo goed op de hulpen reageren als dat je als ruiter denkt en daar kom je snel achter wanneer je hem wel een keer echt naar voren wilt rijden.

Hulpen

Als ruiter moet je natuurlijk opletten dat je je paard geen tegenstrijdige hulpen geeft, dus wanneer je hem een keer goed naar voren wilt laten galopperen, dan moet je hem niet aan de voorkant tegen houden met je hand. Goed naar voren galopperen gaat vaak het fijnst als je een lang stuk rechtuit kunt gaan, maar je kunt het ook gewoon in de rijbaan vragen. Je kunt de hoeken een beetje afronden om het je paard makkelijker te maken om in balans te blijven, maar je kunt ook iets terugschakelen net voor de eerste hoek van de korte zijde en dan als je de lange zijde weer oprijdt weer wat extra naar voren vragen.

Buiten

Wanneer je het geluk hebt dat je ook lekker naar buiten kunt met je paard, dan is het ook fijn om eens een langer stuk achter elkaar rechtuit te kunnen galopperen. Vaak merk je dan daarna dat je paard ook weer meer looplust heeft gekregen en met (nog) meer plezier aan het werk gaat.

 

Bron: Horse-illustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.