Galop: Volg je paard! • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Galop: Volg je paard!

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het kunnen volgen van de beweging van je paard is cruciaal voor goed paardrijden. Pas als je stabiel en in balans mee kunt zijn met je paard, kan je hem ook gaan beïnvloeden met je zit. De verbinding, aanleuning en impuls kunnen allemaal met een goede zit verbeterd worden. Hoe volg je je paard in galop?

De beweging van het paard in galop

Als een paard galoppeert bewegen zijn heupen eerst naar beneden en direct daarna naar voren. De binnenheup loopt daarbij iets voor op de buitenheup. Vervolgens zet het paard zich af met zijn achtervoeten en begint het zweefmoment, waarbij de heupen weer omhoog komen. Daarna begint de hele reeks opnieuw.

In neutrale positie

Als ruiter moet jij je bovenlichaam in een ‘neutrale’ positie houden tijdens een galopsprong. Je moet boven het zwaartepunt van het paard blijven. Met je heupen volg je de rug van het paard. Om dit voor elkaar te krijgen heb je een sterke romp nodig. Je buik- en rugspieren moeten in staat zijn om de beweging van het paard te absorberen, terwijl je heupen ontspannen blijven en meebewegen. Je maakt met je heupen haast een soort mini-cirkeltje in het zadel.

Holle rug?

Je ziet heel vaak dat ruiters hun rug hol maken om ‘rechtop’ te gaan zitten. Vooral in galop. Dit kan je het gevoel geven dat je heupen meeswingen, maar in werkelijkheid maak je het jezelf onmogelijk om je bovenlijf in een neutrale positie boven je paard te houden. Het gevolg is dat je gaat duwen met je zit, waardoor je paard zal versnellen of ‘onder je uit’ gaat rennen. En je krijgt er waarschijnlijk ook lage rugpijn van!

‘Het paard galoppeert zoals jij zit’

In het onderstaande filmpje laat de Amerikaanse dressuuramazone Amelia Newcomb zien hoe een goede zit in galop eruit ziet. Ze toont ook de meest gemaakte fouten. Wanneer een ruiter strak wordt in schouders of heupen, dan leidt dat altijd tot een vervelend gevoel voor je paard en een lagere kwaliteit van de galop. Als je mooi meezit en in balans blijft kan je paard fijn en onbelemmerd onder je door galopperen. Zoals Amelia zegt: ‘je paard galoppeert zoals jij zit’.

De galop beïnvloeden

als je zit goed is, kun je je rompspieren gebruiken om de beweging vna je heupen te reguleren. Daarmee kan je ook het tempo en de grootte van de galop veranderen. Als je minder meeswingt, gaat je paard langzamer. Als je je bovenlijf gebruikt om de opwaartse ‘swing’ van je heupen heel even vast te houden, kun je de energie van je paard verder voorwaarts en omhoog ‘sturen’ tijdens het zweefmoment. Daarmee kan je je paard naar voren rijden.

Lees ook: Doorzitten: hoe blijf je mee in de beweging?

Bronnen: Howtodressage.com / Amelia Newcomb / Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook