Galop-gymnastiek met cavaletti • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Wanneer je kijkt naar de basis van de verschillende disciplines, dan zijn er heel veel gelijkenissen te vinden in wat ruiters belangrijk vinden in de training van hun paard. De manier van aanpak is soms net even wat anders, maar als je daarvoor openstaat kan het juist een aanvulling zijn op je eigen training om daar ook wat mee te oefenen.

Gymnastiseren

Bij het gymastiseren van je paard gaat het erom dat je hem losser maakt, buigzamer en ook controleerbaarder. Tweevoudig Olympiade springamazone Beezie Madden gaf op Practical Horseman een oefening, die zij graag gebruikt voor haar paarden om te ze te leren schakelen in galop, die ook voor dressuurpaarden goed te gebruiken is.

Drie cavaletti

Leg drie cavaletti (of eventueel gewoon drie balken) op de binnenhoefslag langs de lange zijde op gelijke afstand van elkaar, waarbij je paard tussen de cavaletti in vier galopsprongen maakt. Madden geeft als afstand ongeveer zeventien meter tussen de cavaletti aan, maar je kunt dit het beste aanpassen aan de arbeidsgalop van je paard.

Varieer

Rijd dan eerst een aantal keer links- en rechtsom rond in galop, waarbij je je paard netjes over het midden van het lijntje laat galopperen en steeds mooi vier galopsprongen tussen de cavaletti maakt. Lukt dat goed en is je paard fijn in balans,  laat hem dan iets meer verzamelen en rijd een aantal keer vijf galopsprongen tussen de balken. Daarna kun je weer terug naar vier galopsprongen om vervolgens te proberen om er zes te maken.

Te snel

Merk je dat je paard te snel of te heet wordt, laat hem dan halthouden voor de tweede cavaletti, draai een volte en begin opnieuw. Ook als hij netjes doet wat er gevraagd wordt kun je hem over de eerste twee laten galopperen, dan voor de derde cavaletti een overgang maken naar stap en daarna weer aangalopperen.

Controle

De oefening is niet alleen goed omdat het zorgt voor variatie in de training, maar het helpt je om als ruiter de galopsprongen van je paard beter te kunnen controleren zodat je steeds makkelijker kunt schakelen en hem beter op het achterbeen kunt zetten.

Bron: Practicalhorseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.