Fit en voorwaarts met twee oefeningen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de training van een dressuurpaard ben je als ruiter vaak bezig met het gymnastiseren en sterker maken van je paard. Met dat werk bouw je ook al aan de conditie van je paard, maar als je ook af en toe wel eens een workout met hem wilt doen, die vooral gericht is op zijn fitheid kun je de twee oefeningen, die Mary King gaf op Your Horse ook wel eens proberen.

Galop

De twee oefeningen die King gaf doe je in galop. Voordat je ze kunt doen moet je wel zorgen dat je je paard voldoende hebt losgewerkt. Het zijn geen oefeningen, die je dagelijks zou moeten inplannen, maar ter verbetering van de conditie van je paard én als afwisseling in de training zou je ze een keer per week mee kunnen nemen.

Voorwaarts en actief

Begin op de hoefslag in de linkergalop en maak op de korte zijde een grote volte. Blijf op de volte en verklein deze spiraalsgewijs tot een volte van ongeveer tien meter, waarbij je zorgt dat je paard voorwaarts blijft galopperen. Maak daarna de volte weer groter tot je op twintig meter zit en herhaal deze stappen nog twee keer. Laat hem dan een moment ontspannen in draf en vraag vervolgens hetzelfde op de andere hand. De galop moet steeds actief blijven en het tempo wil je ook gelijk houden, zowel bij het verkleinen als bij het vergroten.

Gehoorzaam en oplettend

Verander weer van hand en galoppeer linksom rond op de hoefslag. Wend dan op de korte zijde af – net voorbij de A of de C – zodat je ongeveer vijf meter naast de hoefslag rijdt. Rijd voorwaarts en rechtuit en maak voordat je aan de andere kant op de korte zijde bent anderhalve volte tien meter naar links. Je komt dan uit op de ‘derde’ hoefslag aan de andere lange zijde ook weer vijf meter van de wand. Galoppeer dan verder op deze lijn en maak voordat je aan het eind de korte zijde oprijdt opnieuw anderhalve volte tien meter linksom. Herhaal dit drie keer op de linkerhand, draaf dan een stukje om even te ontspannen verander van hand en doe dan hetzelfde in de rechtergalop. Tussen de oefeningen in kun je eventueel stappen of ook een stukje draven, maar wanneer je paard zijn conditie verbetert zul je merken dat hij het steeds makkelijker vol gaat houden in galop. Op de rechte stukken kun je ook een paar passen grotere galop vragen, blijf wel goed opletten dat je paard recht blijft gaan.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.