Fijner galopperen met een variatie-oefening • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Een stuk wat langer doorgalopperen is niet alleen goed voor de conditie van je paard, maar ook voor zijn spierkracht en souplesse. Wanneer je dat buiten kunt doen is dat natuurlijk fijn, maar ook wanneer je aangewezen bent op alleen de rijbaan kun je het inbouwen in de training.

Horselistening kwam met een oefening, waarbij je je paard laat stretchen, wat verzamelt tussendoor en ook wat groter laat gaan, waarmee je hem op alle vlakken kunt verbeteren.

Half verlichte zit

Begin de oefening in arbeidsgalop op de rechterhand op de hoefslag en maak dan een grote volte bij A. Rijd deze volte in half verlichte zit waarbij je je paard zijn hals iets laat zakken. Hij hoeft zijn hals niet helemaal te strekken, maar wel zijn hoofd iets lager dragen dan in de arbeidsgalop. Het tempo moet hetzelfde blijven.

Volte tien meter

Rijd vervolgens een volte tien meter bij A waarbij je je paard iets meer verzamelt. Hierbij zit je weer normaal in het zadel. Let op dat je paard actief blijft galopperen en dat je hem echt iets meer buigt dan op de grote volte.

Lange zijde

Rijd na de kleine volte verder op de hoefslag waarbij je vooral voorwaarts wilt galopperen op de lange zijde, zonder dat je paard sneller gaat. Als het lukt kun je hem op de lange zijde een paar passen laten vergroten. Neem hem aan het eind van de lange zijde weer terug naar arbeidsgalop.

Herhaal

Vraag dan bij C weer een grote volte waarbij je in half verlichte zit je paard zijn hals weer een klein beetje laat strekken, vervolgens een volte tien meter waarbij hij verzameld gaat en daarna weer voorwaarts en als het mogelijk is wat groter op de lange zijde.

Overgang galop-draf-galop

Wanneer het te lastig is voor je paard om de stappen van deze oefening achter elkaar door te rijden en je merkt dat hij zich vast gaat houden of op de voorhand gaat lopen, vraag dan op de lange zijde een overgang terug naar draf, draaf een paar pasjes en laat hem weer aangalopperen voor het eind van de lange zijde. Vaak kun je hem met zo’n overgang net weer iets fijner aan de hulpen krijgen en helpen zijn balans te vinden.

Je kunt deze oefening een aantal keer doen op de rechterhand en dan na een stappauze van een paar minuten hetzelfde op de linkerhand vragen. Bedenk wel dat langer door galopperen zwaar is voor een paard en houd rekening met zijn conditie als je de oefening gaat doen.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.