Fijn over de rug • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fijn over de rug

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je hoort altijd dat paarden van achteren naar voren door hun lijf moeten lopen en dat ze dan fijn over de rug moeten gaan. Hayley Watson Graeves heeft daarvoor een paar tips en Horse and Hound zette deze op een rijtje.

Stretchen

Om te beginnen moet je je paard al in het loswerken goed naar je hand toe laten stretchen. Daarvoor moet hij aan de hulpen zijn en voorwaarts willen gaan. Bij het stretchen is het ook de bedoeling dat hij met zijn neus voor de loodlijn blijft en steeds achter je hand aan blijft gaan.

Voltes

Een fijne oefening om je paard door zijn lijf te laten gaan is het kleiner maken van een volte en daarna weer groter. Let op dat je paard actief blijft bewegen, zonder dat hij te snel wordt. Neem hem stapsgewijs mee naar binnen terwijl hij gebogen blijft om je binnenbeen en naar je buitenhand blijft lopen en daarna weer stapsgewijs mee naar buiten. Merk je dat hij zich vast gaat houden, wacht dan even voordat je de volte verder verkleint en werk eerst even aan de nageeflijkheid en de lossigheid.

Overgangen

Het rijden van veel overgangen helpt ook om je paard meer door zijn lijf te krijgen. Niet alleen goede actieve overgangen naar voren, maar ook de overgangen terug moeten actief zijn. Daarnaast kun je ook heel goed overgangen tussen de gangen rijden waarbij je wel steeds op moet letten dat je paard in balans blijft. Het heeft geen zin om nog meer naar voren te rijden als je paard uit balans raakt. Neem hem in dat geval liever iets terug en maak eventueel eerst even een volte, zodat hij zich kan herstellen en weer fijn verder kan.

Balkjes

Het draven over een lijntje balkjes, al dan niet aan één of beide kanten wat opgehoogd, heeft ook een positief effect op het gaan van je paard. Zeker als je hem ook over de balkjes nog iets kunt laten zakken met zijn hoofd achter je hand aan, helpt dat goed om hem lekker door zijn lijf te laten gaan.

Wortelstretch en naar buiten

Last but not least kun je je paard ook helpen door te zorgen dat hij lekker veel buiten kan lopen overdag. Dat is goed voor hem zowel fysiek als mentaal. En je kunt iedere dag voor hij aan het werk gaat wat wortel-stretches met hem doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een keertje naar links buigen van je paard en een keertje naar rechts en misschien ook een keertje naar beneden tussen zijn voorbenen. Vraag aan je fysio wat een goede oefening is voor jouw paard.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook