Enkele manieren om je drukke paard te kalmeren • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De meeste dressuurruiters vinden het fijn als hun paard voorwaarts is, alert en makkelijk op kleine hulpen reageert. Maar een paard dat zo wakker en alert is dat hij eigenlijk snel te druk is, daarbij overijverig wordt of juist schrikkerig en geneigd om snel weg te schieten, dat is vaak minder fijn.

Dressuuramazone Hannah Biggs gaf daarom op Yourhorse een paar tips om om te gaan met je drukke paard zodat je zijn energie en inzet voor je kan gebruiken.

Neem controle

Neem in ieder geval de controle terug als je paard te druk of kijkerig wordt door bijvoorbeeld voltes te rijden of een stukje schoudervoor te vragen. Zorg dat je hem oefeningen of figuren laat maken waarvoor hij zijn aandacht op jou moet vestigen. Pas op dat je je been niet van je paard af gaat houden, want daarmee bereik je juist dat hij nog gevoeliger gaat reageren. Juist bij een druk paard moet je als ruiter je been eraan houden om hem aanwijzingen te kunnen geven en zijn aandacht steeds te blijven opeisen.

Variatie

Zorg voor veel variatie in de training. Dat is natuurlijk voor ieder paard goed, maar juist voor een paard dat snel druk wordt is het goed om niet alleen dressuurwerk in de rijbaan te doen, maar ook balkjes, een hindernisje of een buitenrit te maken.

Pas op voor verveling

Ruiters zijn vaak geneigd heel rustig te gaan rijden als hun paard erg druk is, maar dan geef je je paard juist de gelegenheid om op veel andere dingen te letten. De kans dat hij uit verveling juist van alles gaat zien, waarvan hij dan weer schrikt wordt alleen maar groter. Dus geef hem niet de kans om zich te gaan vervelen en rijd ook niet te flauwtjes. Zet hem gevarieerd aan het werk.

Handrem

Zoals hierboven al beschreven moet je je been er gewoon goed bij houden, zodat je je paard van achter naar voren naar je hand toe rijdt. Daarbij moet je ook zorgen dat je contact houdt met de mond van je paard, maar dan zonder dat je met de ‘handrem’ erop gaat rijden. Juist als je te veel met je hand gaat trekken, zorg je er vaak voor dat je paard nog hectischer wordt. Terwijl je als je hem over zijn rug naar je hand toe rijdt, je zijn energie juist voor je gebruikt.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.