Enkele dingen om op te letten bij lichtrijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Enkele dingen om op te letten bij lichtrijden

Foto: www.arnd.nl

In het begin leren de meeste ruiters eerst licht te rijden in draf voordat er aan doorzitten wordt gewerkt. Hoewel het in het allereerste begin soms heel lastig lijkt om dat ‘sta-zitten’ te leren, is het daarna voor veel ruiters een tijd favoriet boven doorzitten.

Iets ingewikkelder

Toch is goed lichtrijden wel iets ingewikkelder dan alleen maar sta-zitten. Je wilt eigenlijk niet echt opstaan, maar meer door de beweging van je paard een stukje opgeveerd worden en dan zacht en in het ritme weer gaan zitten in het zadel. Daarbij wil je je bovenlichaam in balans houden zodat je niet naar voren of naar achteren valt in de beweging en daarmee je paard storen.

Onderbeen

Een stabiele houding van je bovenlichaam is dus belangrijk, maar ook een stabiele ligging van je onderbeen. Wanneer je onderbeen namelijk beweegt, dan zit je niet stil en in balans maar zit je ofwel te veel naar voren of achteren of je bent heel onrustig in je houding en haalt daarmee steeds je paard uit balans.

Hak uitdrukken

Wanneer je je hak teveel probeert uit te drukken, dan beweegt je onderbeen zodra je gaat staan in de beugel naar voren. Omdat je dan je balans verliest val je een beetje (of veel) naar achteren. Dat zelfde geldt voor wanneer je je onderbeen niet af laat hangen, maar enigszins naar voren hebt liggen. Je knie en je heup zijn scharnierpunten en je onderbeen en je bovenlichaam moeten in dezelfde houding blijven bij het lichtrijden zodat je niet uit balans raakt.

Corestability

De stabiele houding van je bovenlichaam lukt je alleen als je voldoende corestabilty hebt om de beweging op te vangen. Als je opstaat en weer gaat zitten en paard komt iets terug in tempo of versnelt juist iets, dan moet je sterk genoeg zijn om rechtop te kunnen blijven zitten. Wanneer je naar voren kukelt als hij vertraagt of juist naar achteren valt als hij iets versnelt, dan moet je extra aandacht besteden aan je houding en eventueel in overleg met een trainer kijken welke oefeningen je kunnen helpen je corestability te verbeteren.

Bron: Masterdressage

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook