Emile Faurie: 'Met schoppen krijg je een paard niet voor je been' • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De term ‘voor het been’ zijn is best lastig uit te leggen. Het gaat niet om hoe hard je paard gaat, maar om hoe vanzelf hij naar voren wil. Hoe lekker hij in zijn vel zit en hoe hij zich op zijn ruiter concentreert. Emile Faurie legt in onderstaande video uit wat hij belangrijk vindt als je je paard ‘voor het been’ wilt krijgen.

Alsof het vanzelf gaat

Een paard dat onder zijn ruiter voorwaarts gaat, waarbij het beeld eruit ziet alsof het vanzelf gaat, dat is een mooi plaatje om naar te kijken. In een proef zal het ook veel verschil maken of je je paard de hele tijd moet bewerken om te blijven gaan of dat je hem met hele kleine hulpjes aan het werk kunt houden en het eruit ziet alsof je paard wil blijven gaan.

Leren

Dat vanzelf willen blijven gaan is iets dat je je paard moet leren. Met een jonge merrie probeert Faurie te laten zien hoe hij dat aanpakt. “Om te beginnen moet je begrijpen dat schoppen er niet voor zorgt dat je paard voor het been wordt. Je moet zorgen dat je paard soepel  is en buigzaam en dan kun je gaan werken aan het hem leren dat hij zelf moet willen blijven gaan”, legt de Britse ruiter uit.

Hand naar voren

“Om te zorgen dat mijn paard leert dat hij voor het been moet zijn zorg ik dat ik bij elke overgang die ik vraag hem de ruimte geef naar voren. Bij iedere overgang geef ik hem een beetje vrijheid, waarbij ik altijd tegen mezelf zeg ‘hand naar voren’, zonder dat ik de teugel weggooi. Zo krijgt mijn paard altijd de kans om naar mijn hand toe te reiken met zijn neus, waarbij hij ook echt naar voren beweegt.”

Voorwaarts

Faurie raadt ook aan om stemhulpen te gebruiken in de training, zeker bij de overgangen terug, zodat je niet te veel met je hand gaat proberen te doen.  Bij overgangen naar de galop probeert hij altijd gelijk een grote galopsprong naar voren te vragen, ook al zou zijn paard daarbij misschien een keer een bokje kunnen geven. Wil een paard niet graag voorwaarts, dan gaat hij een paar sprongen iets verlicht zitten om zijn paard op die manier te verleiden naar voren te gaan. Belangrijk hierbij is dat je de overgang oefent en niet alleen de galop. Galoppeert hij niet voorwaarts aan, rijd hem dan kort naar voren, beloon hem en neem hem weer terug en laat hem dan opnieuw aangalopperen.

Overgangen binnen de gang

Overgangen tussen de gangen rijden is een goede manier om een paard te leren voorwaarts te reageren en denken, maar ook overgangen binnen de gangen helpen je paard steeds meer voorwaarts te blijven gaan. Met veel oefenen en belonen zorgen dat je paard soepel is en aan het werk wil blijven, helpt je om hem echt voor het been te krijgen, wat je met schoppen gewoon niet voor elkaar  krijgt.

 


Bron: Five Star

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.