EK Rotterdam: Jureren van de wissels • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

EK Rotterdam: Jureren van de wissels

Eind augustus vindt in Rotterdam het EK dressuur plaats. Via de app ‘Spectator Judging’  kan je thuis of op de tribune mee jureren. Maar wat is nou eigenlijk een goede piaffe? Hoe ziet een passage voor een 9 eruit? En wanneer geef je een 4 voor de wissels? De komende weken meer over jureren op GP-niveau.

De wisselseries vormen een belangrijk onderdeel in de verschillende GP onderdelen. In zowel de ‘gewone’ Grand Prix als in de GP Special moeten de combinaties negen wissels om de twee passen en vijftien wissels om de pas laten zien. De ‘eners’ tellen zelfs dubbel! Ook in de kür op muziek worden de wissels gevraagd, maar daar bouwen veel ruiters een reservelijn in, voor als het de eerste keer misgaat. In de GP en GPS zijn er geen herkansingen en telt een mislukte wissel gewoon mee.

Goed kijken!

De wissels zijn voor veel mensen niet zo gemakkelijk te beoordelen, want als je één keer met je ogen knippert, kan je al een fout gemist hebben. En als je alleen naar de achterbenen kijkt, mis je soms dat een paard aan de voorkant niet doorspringt, of andersom. Vergeet ook niet om mee te tellen;  te weinig wissels levert ook een onvoldoende op.

Kijk maar eens naar het eerste filmpje hieronder en noteer je cijfer voor elk van de vier combinaties. Je mag het filmpje best een paar keer bekijken, indien nodig.

Fouten in de series

Wat denk je? Waren er combinaties bij die onvoldoendes hadden voor de wissels? En waren er combinaties bij met hele hoge cijfers? In het tweede filmpje, dat hieronder staat, zie je de cijfers erbij en komt elk paard ook nog een stukje vertraagd terug. Dan is het misschien ook wat gemakkelijker om eventuele fouten te spotten…

Een vier of een zeven?

Voor een voldoende moeten alle wissels in een serie lukken. Als je één of meerdere passen mist krijg je eigenlijk direct een 4. Als er nog meer misgaat, daalt het cijfer verder. Als de wissels keurig uitgevoerd worden en voldoende recht gesprongen zijn, dan krijg je een 7. Voor een nog hoger cijfer moet het paard zeer constant zijn in de aanleuning, goed voorwaarts blijven en moeten de wissels kaarsrecht en groot doorgesprongen zijn.

Het EK Dressuur vindt plaats van 19 t/m 24 augustus in Rotterdam. Je kunt de app ‘Spectator Judging’ downloaden in de App Store of via Google Play.

Bron: Dressuur.nl / Clipmyhorse.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook