EK Rotterdam: Jureren van piaffe en passage • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

EK Rotterdam: Jureren van piaffe en passage

Foto: www.arnd.nl

Eind augustus vindt in Rotterdam het EK dressuur plaats. Via de app ‘Spectator Judging’  kan je thuis of op de tribune mee jureren. Maar wat is nou eigenlijk een goede piaffe? Hoe ziet een passage voor een 9 eruit? En wanneer geef je een 4 voor de wissels? Deel drie in de serie over jureren op GP-niveau.

De piaffe en passage zijn belangrijke onderdelen in de proeven op Grandprixniveau. De piaffe telt altijd dubbel en komt maar liefst drie keer voor in de gewone GP-proef en in de Special. Passage moet nog vaker getoond worden, acht keer in de GPS en zes keer in de GP. Als je wilt mee-jureren, dan is het dus goed om te weten waar de jury op let.

Piaffe

Is de piaffe op de plaats, voldoende in het ritme, blijft de takt bewaard en gaat het paard zitten? Laat het paard zoals gevraagd 12 tot 15 passen piaffe zien, zonder daarbij meer dan een meter voorwaarts bodem te pakken? Dat zijn de belangrijkste vragen die een jurylid zich stelt als hij de piaffe beoordeeld.

Als er foutjes, onregelmatigheden of onderbrekingen in de piaffe zelf zitten, dan telt dat alleen mee in het cijfer voor de piaffe zelf. Ritmefouten kunnen zijn: niet-diagonaal, tweeslag, of kort-lang lopen (ongelijke passen), dit leidt allemaal tot onvoldoendes. Als een paard aangaloppeert of gaat stappen krijg je een dikke onvoldoende. Als fouten in de piaffe overlopen in de overgang naar passage en naar het begin van de passage zelf, dan gaan de punten drie keer omlaag!

Let ook op of een paard niet achteruit gaat in de piaffe, er moet een voorwaartse tendens zijn maar het paard moet toch vrijwel op de plek blijven. Een piafferend paard moet ook echt gaan zitten voor een hoger cijfer, een hoog kruis leidt tot aftrek.

Pi-Pa overgangen

De overgangen van passage naar piaffe en weer terug moeten vloeiend zijn en het paard moet ritme houden. Bij verzet of wanneer de overgangen echt mislukken krijg je minder dan een 4. Bij weinig resolute overgangen kan een 5 of 4 gegeven worden, afhankelijk van de ernst van de zaak.

Passage

De passage zelf moet ritme en regelmaat hebben en duidelijk van de grond zijn. Ook moet de passage voldoende lang getoond worden, bijvoorbeeld in de GP proef in de laatste lijn van D tot X en na de piaffe weer van X tot G. Het paard mag niet al te erg slingeren en de achterbenen moeten voldoende impuls hebben, ze mogen niet bijna stappen. Wanneer het paard echt onregelmatig is, dan leidt dat tot minder dan een 4, ritmeverlies resulteert in een 5 of lager, afhankelijk van hoeveel passen het probleem zich voordoet.

Als een paard vanuit passage in draf valt voor het halthouden op de laatste lijn, dan beïnvloedt dat het cijfer voor het halthouden, dat moet namelijk een overgang passage – halt zijn.

Video: van matig tot perfectie

In het onderstaande filmpje zie je vier keer de laatste lijn van de GP-proef. De combinaties moeten op de AC-lijn achtereenvolgens passage, piaffe, passage en halthouden en groeten laten zien. We hebben we de cijfers er per onderdeel bij gezet, zodat je direct kan zien waar de punten vandaan komen. Als toetje zie een combinatie die de perfectie benadert, al kan de amazone in haar enthousiasme misschien wel wat netter afgroeten… Realiseer je wel dat deze vierde laatste lijn bij andere juryleden gereden wordt, op een ander tournooi dan de andere drie combinaties. Kleine verschillen zullen er hoe dan ook zijn…

Lees ook
EK Rotterdam: Jureren van de wissels (deel 1)
EK Rotterdam: Jureren van de galop-piroutte (deel 2)

Het EK Dressuur vindt plaats van 19 t/m 24 augustus in Rotterdam. Je kunt de app ‘Spectator Judging’ downloaden in de App Store of via Google Play.

Bronnen: FEI / Clipmyhorse.tv / Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook