Het effect van je bovenlichaam op het rijden van zijgangen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bij de training van je paard is het belangrijk dat je als ruiter goed en onafhankelijk kunt zitten. Niet alleen omdat het mooi is om te zien dat een ruiter rechtop en in balans zit op zijn paard, maar vooral omdat je je paard anders in de weg zit.

Bovenlichaam

Je kunt been-, zit- en gewichtshulpen eigenlijk alleen goed geven als je controle hebt over je eigen lichaam en de hulpen onafhankelijk van elkaar kunt geven. De stabiliteit en de houding van je bovenlichaam speelt daar een grote rol in. Biomechanica-expert Susanne von Dietze legde op Dressagetoday uit hoe dat komt en hoeveel effect je met je bovenlichaam hebt op het ‘gaan’ van je paard.

Balans

Wanneer je op een grote bal zou gaan zitten en je hupt op en neer waarbij je probeert met je gewicht telkens een stukje naar voren te huppen, dan merk je dat je met je bovenlichaam alvast een beetje in de richting moet gaan waar je heen wilt, maar ook niet te veel, want dan kukel je voorover. Datzelfde geldt wanneer je wat opzij zou willen. In het zijwaarts huppen kun je met je been een handje helpen, maar het blijft belangrijk dat je met je bovenlichaam in balans blijft om stapsgewijs opzij te kunnen huppen.

Tegenhangen

Een van de meest gemaakte fouten bij het rijden van zijgangen is volgens Von Dietze dat ruiters met hun bovenlichaam tegenhangen in de beweging van het paard. Ze duwen het paard als het ware onder zich vandaan. Wat je daarmee bereikt is misschien wel dat een paard zijn benen in de richting beweegt waarheen je wilt, maar met het tegenhangen van je bovenlichaam breng je hem uit balans omdat je met je gewicht achter blijft.

In de richting

Wil je dat hij mooie grote passen voorwaarts-zijwaarts kan maken, zorg dan dat je met je bovenlichaam meegaat in de richting waarin je wilt. Je vraagt met je been om opzij, dus je kunt je voorbereiden op de beweging van je paard in die richting. Dan is het dus zaak dat je je paard volgt en zorgt dat je met je bovenlichaam boven je zitvlak blijft zitten. Een paard kan pas mooie grote stappen nemen als hij in balans kan blijven gaan. Om in balans te blijven gaan, moet zijn ruiter hem kunnen volgen en hem daarbij zo min mogelijk storen en dat lukt het beste als je zorgt dat je als ruiter midden boven je paard blijft zitten.

Oefening

Vind je het lastig om het juiste gevoel hierbij te herkennen, ga dan op een stoel zitten met je voeten op de grond en probeer dan eens om je rechterzitbeentje iets naar voren en naar links te drukken. Je zult dan merken dat je met je schouders en je bovenlichaam gaat proberen te ‘helpen’ door een beetje naar rechts te gaan hangen. Dat is dus precies wat je niet wilt als je op een paard zit. Als je het dan nog een keer doet en daarbij oplet dat je je bovenlichaam in balans houdt en je borstkas zelfs een heel klein beetje naar links draait, dan merk je dat je meer rechtop en stabieler blijft zitten. Dat gevoel wil je hebben als je een zijgang rijdt, daarmee help je je paard om mooi, groot en gebalanceerd zijwaarts te kunnen gaan.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.