Eerste gebod bij steigeren: 'blijf rustig' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Eerste gebod bij steigeren: ‘blijf rustig’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voor zowel onervaren als voor ervaren ruiters kan een paard dat steigert heel vervelend en onaangenaam zijn. Omdat steigeren op zich niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk kan zijn, kun je beter zorgen dat je uitvindt wat je er aan kunt doen.

Reiterrevue vroeg Wolfhard Witte van Landgestüt Celle om advies en de eerste tip van Witte is dat je vooral rustig moet blijven als je paard steigert.

Waarom?

Witte heeft goed nieuws voor ruiters en slecht nieuws. “Het slechte nieuws is dat je weinig kunt doen als je op een paard zit dat steigert en het goede nieuws is dat je weinig kunt doen als hij eenmaal steigert”, aldus de Duitse trainer. “Het belangrijkste is uitvinden waarom je paard steigert, zodat je daar iets aan kunt doen.”

Onderzoek

Kijk kritisch naar je eigen rijden en probeer te achterhalen of het iets is wat jij doet als ruiter dat het steigeren uitlokt en vraag ook je trainer hierbij om advies. Als het niet door jezelf komt laat dan onderzoeken of je zadel goed ligt en of je hoofdstel en bit goed passen. Paarden hebben niet zo veel manieren om hun ongemak kenbaar te maken en als slecht passend harnachement pijn veroorzaakt kan een paard daar best van gaan steigeren.

Fris of overmoedig

Het steigeren hoeft niet van pijn te komen, het kan ook zijn dat je paard fris en overmoedig is en zich gewoon geen raad weet met zijn eigen energie. In zo’n geval kan het al een stuk schelen als je hem voordat je gaat rijden aan de longe neemt. En dan niet om hem te laten rondspringen, maar vooral om hem gecontroleerd een beetje zijn energie kwijt te laten raken waarbij je wel de leiding houdt en bepaalt wat hij aan de longe doet. Bijkomend voordeel is dat je paard dan vast lekker los is ook als je opstapt.

Aan de hulpen

Wat net als bij ieder paard belangrijk is, is dat je je paard leert goed te reageren op je hulpen. Een paard dat weet dat hij naar voren moet op je beenhulp, heeft minder gelegenheid om omhoog te komen dan een paard dat niet aan de hulpen is.

Opzij

Maar het gaat niet alleen om het gehoorzaam zijn aan de hulpen om voorwaarts te gaan, ook zorgen dat je je paard leert om opzij te gaan voor je been is belangrijk. Want als je paard goed gehoorzaam is aan je beenhulpen, dan kun je hem ook een paar passen laten wijken op het moment dat hij omhoog wil gaan. Met het opzij gaan maak je het voor hem heel moeilijk om omhoog te komen en dan kun je de leiding weer in handen nemen.

Blijven rijden

Het klinkt makkelijk, maar wat je vooral zou moeten doen volgens Witte is blijven rijden. Zorgen dat je paard helemaal niet stil komt te staan is een goede stap, want zo lang hij voorwaarts in beweging is en met zijn hoofd bij zijn werk, dan is het een stuk minder logisch dat hij gaat steigeren. Zijn aandacht opeisen door hem veel opdrachten te geven, die hij begrijpt en uit kan voeren is ook heel fijn bij een paard dat steigert, want hoe langer hij lekker aan het werk is, hoe minder aanleiding om te steigeren.

Evenwicht houden

En als je paard dan toch omhoog komt, probeer dan zo kalm mogelijk te blijven en zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren. Zit naar voren en houd een licht contact met de mond van je paard, maar absoluut zonder dat je in zijn mond trekt. Probeer dan zodra je paard op de grond staat om voorwaarts zijwaarts van je plek te komen om te voorkomen dat hij opnieuw omhoog gaat.

Beslist en beheerst

Wees als ruiter beslist en beheerst in wat je doet. Zorg dat je niet hectisch reageert op het steigeren en zorg natuurlijk dat je blijft zitten. Pas als hij weer met vier benen op de grond staat kun je weer rijden, maar dat moet je dan ook kalm en beheerst doen. Voorwaarts is het belangrijkst om het steigeren vervolgens te voorkomen.

Bron: Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook