Een vicieuze cirkel doorbreken is lastig • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een vicieuze cirkel doorbreken is lastig

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Heb je ook wel eens het gevoel dat je steeds opnieuw tegen hetzelfde probleem aanloopt met je paard. Je werkt een tijd aan afzonderlijke oefeningen, maar toch sta je opnieuw voor een probleem dat je al eerder had. Je probeert alles wat je geleerd hebt toe te passen in je training, maar ook daarmee kom je steeds opnieuw op hetzelfde punt uit.

Je geeft jezelf de schuld, je geeft je paard de schuld en je doet nog harder je best, maar waarom reageert hij nou niet zoals je wilt?
En dan begin je weer van voren af aan. Je gebruikt dezelfde hulpen, rijdt dezelfde oefeningen en benadert het probleem vanuit hetzelfde oogpunt. Misschien moet je de oplossing dan niet zoeken in wat je doet, zo luidt het advies op Horselistening, maar juist in wat je niet doet.

Verandering

Om de situatie te kunnen wijzigen, kun je beginnen om het probleem vanuit een ander perspectief te benaderen. Het lastige is dat dat vaak met rijden niet één, twee, drie te realiseren is. Soms ben je gewoon niet in staat om je aan je paard aan te passen, hoe graag je dat ook wilt en hoe hard je dat ook probeert, omdat je gewoon nog niet genoeg ervaring hebt opgedaan. Alleen neemt dat niet weg dat je paard iets anders nodig heeft dan dat jij op dat moment doet.

Instructie

Er zijn veel verschillende manieren om een rijprobleem te benaderen. Tenzij je de mogelijkheid hebt gehad om vele jaren veel verschillende paarden te rijden onder deskundige begeleiding, ben je je waarschijnlijk niet precies bewust van welke aanpak het beste bij het probleem past waar je met je paard tegenaan loopt.
In je eentje de juiste oplossing vinden kan zelfs een onmogelijke opgave zijn. Vraag hulp aan je instructeur of zorg dat je bij iemand kunt gaan rijden, die je kan helpen. Dan kun je je paard misschien vanuit een ander oogpunt benaderen en dingen leren, waar je misschien nog wel nooit van gehoord hebt.

Oefening baart kunst

Houd jezelf niet voor de gek, het kost tijd om nieuwe dingen te leren. Je zult heel wat keer moeten oefenen voordat je de nieuwe techniek zo goed beheerst dat je het gedrag van je paard ermee kunt veranderen. Maar je moet tevreden zijn met de wetenschap dat je op de goede weg bent, ook al duurt het allemaal wat langer dan dat je had gedacht.

Luister naar je paard

Je weet dat je je doel bereikt hebt als je goed let op de reactie van je paard. Als er meer spanning, onzekerheid, onregelmatigheid, staartzwiepen en platgelegde oren naar voren komen, dan is het niet de juiste weg. Maar als je paard zachtjes proest, zelfverzekerder wordt, grotere krachtigere passen gaat maken en zijn oren zacht gespitst heeft dan weet je dat je in het goede spoor zit.

Bron: Horselistening

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook