Een slechte score, wat nu? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een slechte score, wat nu?

Foto: Lonneke Ruesink

Paardrijden is natuurlijk ontzettend leuk, maar het is ook een kostbare en tijdrovende hobby. Elke dag doe je je best om je paard zo goed mogelijk te verzorgen en trainen, je neemt les, zorgt voor passend harnachement en steekt er veel energie in om verder te komen in je rijden. Als je dan op wedstrijd gaat en het loopt niet zoals je wilt, dan kan dat erg teleurstellend zijn. Hoe ga je daarmee om? Een paar tips.

Je hebt een proef gereden en het resultaat was nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Balen! Ga in elk geval niet uitgebreid je protocol lezen op weg naar huis. Je hebt waarschijnlijk sowieso al een post-wedstrijd dip. Dat komt doordat je in de aanloop naar je wedstrijd adrenaline produceert. Adrenaline is nodig in situaties waar het erop aankomt, je kan dan beter focussen en je komt in de ‘vecht-of-vlucht-modus’. Als de wedstrijd voorbij is, stort het adrenaline-niveau in je bloed in en krijg je een dip. Je voelt je dan vaak uitgeput en leeg. Dat is dus niet het moment om te gaan lezen wat je allemaal nog kunt verbeteren en wat er mis ging in je proef!

Wat ging er wél goed?

In plaats van je protocol te lezen, kun je beter in je hoofd nagaan wat er allemaal wél goed ging. Heb je fijn losgereden? Lukten de overgangen terug vandaag wel? Was je paard nu eens niet bang voor het juryhokje? Zelfs als je in eerste instantie denkt dat je proef rampzalig was, zullen er altijd wel wat positieve punten te vinden zijn, als je er maar goed genoeg over nadenkt!

Analyse en reflectie

Neem een paar dagen na de proef de tijd om na te gaan wat er nu precies gebeurde voor en tijdens de wedstrijd. Zowel in de ring zelf, als daarbuiten. Maak een lijstje van positieve en negatieve zaken in het rijden en bij de rest van de dag. Ga vervolgens op zoek naar zaken die je de volgende keer eenvoudig anders kan doen. Bijvoorbeeld een half uur eerder van huis vertrekken, zodat je meer tijd hebt om je aan te melden en op te zadelen, waardoor je minder stress krijgt.

Natuurlijk zijn rijtechnische problemen niet in een paar dagen op te lossen, maar onnodige fouten in de ring wél. Zorg dat je lezer goed te verstaan is en weet wat hij of zij doet. Zorg dat je zelf de proef ook uit je hoofd kent. Weet wat je moet doen als een onderdeel fout gaat, zodat je het zo snel mogelijk kan herstellen. Als je paard nog wel eens verkeerd aanspringt bijvoorbeeld, weet dan hoe en waar je dat zo snel mogelijk corrigeert, zodat je het volgende onderdeel wél weer netjes kan laten zien.

Terugkijken met protocol

Als het enigszins mogelijk is, laat iemand je proef dan filmen. Kijk dit filmpje terug met je protocol ernaast. Probeer je proef vanuit het oogpunt van een jury te bekijken en wees eerlijk. Kijk kritisch naar elk onderdeel. Eventueel kun je eerst in het proevenboekje nog even nalezen waar een jury in jouw klasse op let. Het zelf ‘jureren’ van je proef zorgt voor een gezonde dosis realisme en meestal snap je daarna beter waar je punten vandaan kwamen.

Was die overgang naar galop die zo lekker aanvoelde, wel echt zo soepel en resoluut als je dacht? Of kwam je paard toch iets tegen de hand? En reed je die gebroken lijn nou echt tot X, zoals je dacht, of zat je er toch nog een metertje naast? Dingen zien er soms anders uit dan je dacht!

Verbeterpunten

Vaak zit er een lijn in het jurycommentaar dat je krijgt. Als er achter meerdere oefeningen ‘mist lengtebuiging’ staat, dan is het misschien een goed idee om wat meer te gaan werken aan voltes, slangevoltes, schouderbinnenwaarts en travers. Als er vaak ‘op de voorhand’ te lezen valt, dan kun je wat oefeningen aan je training toe gaan voegen die de achterhand meer aan het werk zetten. Zodat je verbinding verbetert en de schouders en schoft wat meer gaan rijzen. En nee, dat gaat niet van vandaag op morgen. Geduld en weloverwogen training zijn daarbij onmisbaar. Tot er op een dag ‘mooi opwaarts’ op dat protocol staat…

Precies rijden voor meer punten

Een relatief eenvoudige manier om je punten de volgende keer op te krikken, is zo precies mogelijk je lijnen rijden. Zo gebruik je de ruimte tussen de oefeningen maximaal en heb je meer tijd om alles voor te bereiden.

Maar precies rijden zorgt ook direct voor betere punten. Als je een volte bij E moet rijden en twee meter te laat inzet, kan je nooit meer een acht krijgen. Dat is echt zonde. Ook de A-C lijn is hierbij belangrijk. Zorg dat je oefent waar je moet wenden om precies op de middellijn uit te komen en oefen op het rijden van die middellijn in alle drie de gangen. Gewoon vaker thuis oefenen en iemand mee laten kijken is een eenvoudige oplossing voor betere punten op je AC-lijnen. Er zitten er twee in elke proef, dus laat die punten niet liggen!

Gooi je protocol niet weg

Hoewel de verleiding groot is, moet je een slecht protocol niet weggooien. Bewaar al je puntenlijsten en kijk er na een paar maanden nog eens op. Dan zul je zien dat je al weer een stuk opgeschoten bent! Goed voor de motivatie…

Bron: Howtodressage.com / Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook