Een pirouette? Denk aan een skateboard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een pirouette? Denk aan een skateboard

Adelinde Cornelissen en Aqiedo (v. Undigo). Foto: www.arnd.nl

Bij een pirouette of een voorbereiding op de pirouette ben je geneigd om vooral te denken aan het onderzetten van het binnenachterbeen en het bewaren van de juiste buiging. Dat is natuurlijk ook heel erg belangrijk voor het slagen van de oefening, maar er is meer.

Dressagetoday vroeg Lisa Wilcox om een tip voor het rijden van een goede (arbeids)pirouette en volgens de amazone zou je ook veel aandacht moeten besteden aan het rijden van de buitenkant van je paard.

Controle

Wanneer je de buitenkant van je paard goed onder controle wilt houden en op de juiste manier actief, beeld je dan eens in dat je op een skateboard staat. Wanneer je met je linkerbeen op de plank staat, dan zet je met je rechterbeen af. Om dan naar links te kunnen draaien moet je extra gewicht op je linkerbeen dragen en met je rechterbeen krachtiger afzetten.

Plaatje

Wanneer dat plaatje in je hoofd klopt, dan kun je je dus voorstellen dat je niet alleen het binnenbeen moet activeren in de (arbeidspirouette, maar dat je ook zijn buitenachterbeen voldoende aan het werk moet zetten.

Het binnenachterbeen wordt dan de spil of in ieder geval bepalend voor de diameter (zeker als je nog geen kleine pirouettes rijdt, maar bezig bent met de voorbereiding op een grotere diameter). En het buitenachterbeen blijft dan actief genoeg om echt te kunnen draaien en daarbij bergop te blijven, maar ook goed van achter naar voren.

Krachtig en gecontroleerd

Je rijdt je paard op die manier goed naar je hand, waardoor hij met de energie vanuit zijn achterhand mooi krachtig en gecontroleerd kan draaien.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook