Een paar 'to-do's' om een betere ruiter te worden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Quillemette Kraaikamp

In de training van je paard ben je altijd bezig om hem nog soepeler te maken, nog krachtiger en nog beter te laten reageren op de hulpen. Daarnaast ben je bezig om hem verder te ontwikkelen en elke keer weer iets nieuws te leren. Als ruiter zou je daarbij niet alleen aandacht moeten besteden aan je paard, maar ook aan jezelf.

Net als je paard, ben je zelf ook nooit klaar en blijf je altijd bij leren. Bij elke nieuwe oefening die hij leert of die hij verbetert kun je vaak als ruiter aan je eigen zit en rijden ook dingen verder vebeteren. Horse and Rider zette een paar ‘to-do’s’ op rij, die je eigenlijk altijd kunt blijven gebruiken om beter te kunnen rijden.

Beugels

Waar je in het begin misschien met zitlessen hebt geoefend om zonder beugels te rijden zodat je leerde om je evenwicht te bewaren, zo kun je het later gebruiken om je zit verder te verbeteren. Maak er dus een gewoonte van om regelmatig een tijdje zonder beugels te rijden. Daarmee oefen je elke keer om nog dieper te gaan zitten en om de beweging van je paard nog beter aan te voelen.

Arm omhoog

Wanneer je je ene arm naar boven omhoog strekt, waarbij je je vingers ook uitstrekt omhoog en je blijft met de rest van je lichaam midden op je paard zitten en je wisselt dat af met je andere arm, dan is dat ontspannend voor je ruggengraat en de daarlangs lopende spieren. Daarmee zorg je dat je rechtop in het midden van je paard blijft zitten en diep in het zadel kan blijven.

Overgangen

Overgangen rijden is niet alleen goed voor je paard omdat hij er losser, sterker en gehoorzamer van wordt, maar het is ook goed voor jezelf als ruiter. Bij elke overgang heb je de kans om je hulpen een beetje meer te verfijnen en te controleren of je paard op nog kleinere aanwijzingen reageert. Juist omdat het resultaat zo goed  te ‘meten’ is, kun je jezelf iedere keer uitdagen om nog kleiner te zijn in je hulpen en daarmee jezelf steeds meer verbeteren.

Achten

Het rijden van achten en slangenvoltes is goed voor je paard, maar ook voor jezelf. Doordat je telkens van richting en buiging verandert kun je goed merken of je op beide handen hetzelfde zit en eraan werken om daarin gelijker te worden.

 

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.