Een paar tips om beter licht te rijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een paar tips om beter licht te rijden

Foto: www.arnd.nl

Het lichtrijden in draf is vaak een van de eerste dingen die je leert bij het paardrijden. En alhoewel het in het begin wel lastig kan zijn om het goed uit te voeren, als je het ritme eenmaal herkent, dan is het meestal makkelijker dan blijven zitten. Toch is het ook als het goed lukt, wel goed om er aandacht aan te blijven besteden, omdat je het in de training van je paard altijd kunt blijven gebruiken.

Beenligging

Om goed te kunnen lichtrijden is het belangrijk dat je been goed ligt. Wanneer je onderbeen iets te veel naar voren ligt, dan raak je snel iets uit balans en val je een beetje achterin je zadel. Vaak gaat je onderbeen dan nog meer naar voren en dan raak je nog meer uit balans.

Een lijn

Daarom moet je goed opletten dat je je hak onder je heup hebt (en ook onder je schouder) zodat je als je je paard weg zou denken ook op de grond kunt blijven staan zonder voor- of achterover te vallen.

Opstaan van een stoel

Je kunt het ‘opstaan’ dat je tijdens het lichtrijden doet een beetje oefenen door heel bewust op te staan van een stoel. Je brengt dan niet alleen je bovenlichaam iets naar voren, je zorgt ook automatisch dat je je benen onder je lichaam houdt.

Corestability

Behalve een goede beenligging is dus ook een stabiele houding van je bovenlichaam belangrijk en daarvoor heb je voldoende corestabilty nodig om de beweging op te vangen. Als je opstaat en weer gaat zitten en paard komt iets terug in tempo of versnelt juist iets, dan moet je sterk genoeg zijn om rechtop te kunnen blijven zitten zonder dat je verstijft. Wanneer je naar voren kukelt als hij vertraagt of juist naar achteren valt als hij iets versnelt, dan moet je extra aandacht besteden aan je houding en eventueel in overleg met een trainer kijken welke oefeningen je kunnen helpen je corestability te verbeteren.

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook