Een paar oefeningen om je zit te verbeteren • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Als ruiter weet je vaak wel dat het heel belangrijk is om aan je zit te blijven werken omdat een goede houding en zit onmisbaar zijn als je iets wilt bereiken met je paard. Toch kan het soms in de training wel eens lastig zijn om daar inspiratie voor te hebben, al was het alleen maar omdat je je vaak juist op je paard richt.

Horse and Hound zette daarom een paar oefeningen op een rij waar je je zit mee kunt verbeteren. En als je die oefeningen dan ook nog zonder beugels doet, dan ben je helemaal goed bezig.

Paslengte aanpassen met twee balken

Leg twee balken op de grond met een afstand ertussen van ongeveer acht galopsprongen. Galoppeer dan een aantal keer over dat lijntje waarbij je elke keer de sprongen telt tussen de balken. Als dat ontspannen gaat, ga dan eens variëren in het aantal galopsprongen. Laat je paard iets groter gaan en maak een galopsprong minder en verzamel je paard iets meer en laat hem er eentje extra maken. Gebruik alleen je been, je zit en je bovenlichaam hiervoor en doe niets met je handen. Deze oefening is goed voor je paard en goed voor jezelf.

Overgangen, overgangen, overgangen

Overgangen rijden is voor je paard goed, maar ook voor jezelf als ruiter. En als je dat doet zonder beugels, dan is het een hele goede manier om nog stabieler te gaan zitten en nog meer mee te zijn in de beweging van je paard. Blijf goed opletten dat je niet gaat proberen alles met je hand te regelen. Je zult merken dat je steeds meer in balans gaat zitten van het rijden van overgangen.

Met één hand rijden

Rijden met je teugels in één hand is ook goed voor je zit. Neem bijvoorbeeld de teugels in je buitenhand en laat je binnenarm langs je lichaam afhangen. Blijf midden op je paard en rechtop zitten wanneer je dat doet en rijd veel figuren zoals voltes, maar ook gebroken lijnen en diagonalen. Dat is een prima gelegenheid om je paard met je been en gewichtshulpen mooi in balans te leren houden.

Drie balkjes in een wending

Draven over drie balkjes, die op een wending liggen, helpt je niet alleen om je paard actiever te krijgen, maar ook om los te blijven in je zit als je dit doet zonder beugels. Ruiters zijn soms geneigd om zichzelf vast te zetten in hun onderrug als ze zonder beugels gaan rijden, maar als je dan over drie balkjes op een wending gaat rijden, dan neemt je paard je zo veel mee dat je makkelijker los kunt laten.

Aan de longe

Aan de longe rijden is niet alleen voor als je net begint met rijden, maar is ook goed als je je zit wilt verbeteren. Zelfs al zou je het een paar keer per week maar vijf minuten doen, dan zul je de voordelen ervan na een paar weken duidelijk merken. Wanneer je paard aan de longe gaat, dan hoef je je als ruiter echt alleen maar te concentreren op je eigen houding en zit en wanneer je dan voelt wat de bedoeling is dan is het ook weer makkelijker om te doen als je gewoon aan het rijden bent.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.