Een jong paard leren wijken • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een jong paard leren wijken

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl
Diana van de Bovenkamp

Wijken wordt vroeg in de opleiding van een paard gevraagd. Het is namelijk een oefening die het paard losser maakt. Daarnaast is het een goede oefening om het paard correct op de beenhulp te laten reageren. Internationaal dressuuramazone, trainster en coach Diana van de Bovenkamp geeft enkele tips voor het aanleren van deze oefening bij jonge paarden.

Wijken is een voor-zijwaartse beweging die de gehoorzaamheid voor de kuit vergroot. De binnenbenen van het paard scharen licht over de buitenbenen heen. Je paard heeft hierbij stelling in de tegenovergestelde richting vanwaar hij naartoe loopt. Het paard heeft tijdens het wijken geen lengtebuiging. Hij is recht in zijn lijf en heeft alleen stelling in de hals.

Bakrand

“De meeste ruiters beginnen bij A of C met wijken, waardoor je een heel lang, open stuk voor je hebt. Vooral met jonge paarden merk je dat ze aanleuning zoeken tegen de bakrand. Op het moment dat ik het wijken aanleer maak ik daar juist gebruik van. Ik zet het wijken vanaf de derde of vierde hoefslag in. Op die manier kan ik het paard makkelijk naar de bakrand toe laten lopen, met druk van het binnenbeen. Op een gegeven moment gaat je paard begrijpen dat hij opzij moet.”

“Je kan je paard ook vanaf de bakrand naar binnen laten wijken. Dan is hij namelijk al recht in zijn lijf en zo blijft hij makkelijker parallel. Wanneer je voelt dat hij iets teveel over de buitenschouder wegloopt, kan je hem weer de andere kant op laten wijken, richting de bakrand.”

Volte

“Wat ik ook veel doe, is het wijken vanuit de volte aanleren, door de volte te sluiten en de volte te openen. Wanneer ik de volte sluit maak ik mijn paard juist wat rechter voor mijn hand door met mijn buitenteugel de buitenschouder te begrenzen. Vervolgens open ik de volte door hem van mijn binnenbeen af te zetten. Spelenderwijs neem ik hem mee in het wijken.”

“Ik zet het wijken ook wel eens vanuit de volte in. Dan heb je al buiging om je binnenbeen en lichte stelling naar binnen. Maar, let op dat je paard niet teveel gesteld is. Dan loopt hij juist over je buitenschouder weg, zodra je het wijken inzet. Je kan het dus gebruiken om je paard te leren dat hij opzij moet, maar wil je werken aan het verbeteren van het wijken zelf, dan zou ik niet vanuit een volte inzetten.”

Diagonaal

“Bij jonge paarden leer ik het wijken ook vaak op de diagonaal aan. Dan kom ik heel licht met mijn binnenbeen in zodat ik hem iets parallel opzij laat lopen. Zo geef je heel duidelijk aan dat je op twee benen naar voren en op één been opzij wil. Het is belangrijk dat je je binnenbeen lang houdt en niet met je lichaam naar de buitenkant zakt. Dat geldt voor alle manieren waarop je het wijken oefent. Ik zie veel mensen die hun paard zo graag opzij willen hebben, dat ze helemaal met hun zit meegaan naar de kant waar het paard heen moet. Maar zodra jij met je lichaam mee zakt naar die kant, houd je je paard eigenlijk tegen. Zorg er dus voor dat je gewicht op de binnenkant blijft.”

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook