Een beetje inspiratie van Charlotte Dujardin • Dressuur Magazine
Artikelen
Charlotte Dujardin & Valegro tijdens de ereronde.

Charlotte Dujardin is een veelgevraagde amazone voor clinics en Masterclasses, maar heeft natuurlijk niet onbeperkt tijd daarvoor. Om toch een indruk te krijgen van de tips, die de combinaties die het geluk hadden mee te kunnen rijden op zo’n clinic kregen, zette Horselistening er een paar op een rij, waar bijna iedere ruiter wel wat aan heeft.

Schema

Over Valegro schreven we al eerder dat hij bijvoorbeeld maar vier dagen per week werkt en twee dagen per week een buitenrit maakt, maar dat geldt voor alle paarden bij Dujardin en Carl Hester op stal. De paarden gaan bovendien allemaal dagelijks naar buiten en zondags zijn ze standaard vrij. Het doel is om elk paard op te leiden tot het hoogste niveau (als het paard dat kan) en ook in zijn tienerjaren nog lang door te blijven rijden in de Grand Prix. Daarvoor is het belangrijk dat je aandacht hebt voor het welzijn van je paard, een balans vindt tussen werk en ontspanning en een paard zoveel mogelijk paard laat.

Jonge paarden

Dujardin vindt het heel verstandig om paarden al op jonge leeftijd mee te nemen zodat ze veel zien en onder verschillende omstandigheden gereden worden. Ze prees de deelnemers, die met hun jonge en onervaren paard mee reden in de clinic. Volgens Dujardin hebben jonge paarden ruiters nodig, die dapper zijn en goed in balans omdat de meesten in het begin lief en mak zijn, maar naarmate ze zich meer ontwikkelen in de training steeds zelfbewuster en soms ook baldadiger worden. Daar moet je dan wel mee om kunnen gaan. Geduld hebben en je niet van je stuk laten brengen zijn voor het rijden van jonge paarden ook twee belangrijke eigenschappen.

Stretchen

Stretchen in de warming up en cooling down, maar ook tussendoor is volgens Dujardin heel belangrijk, maar het is niet voor ieder paard vanaf het begin mogelijk om dat ook echt aan het begin van het rijden te doen. Met Valegro heeft het volgens de Britse amazone zelfs twee jaar geduurd voordat hij het in het begin van de training kon doen. Het gaat er dan ook niet om om met een lange teugel te rijden waarbij je paard zijn hoofd maar ergens heeft, hij moet echt met contact je hand volgen naar beneden en daarbij over zijn rug van achter naar voor bewegen.

Stap-draf-stap

Het rijden van overgangen stap-draf-stap werkt vaak goed als een paard afgeleid of erg druk is. Voorwaarts voor je been naar je twee handen rijden, waarbij je alweer een overgang terug vraagt naar de stap als je nog maar een klein stukje hebt gedraafd, helpt een paard vaak goed om van de spanning af te komen en te kunnen relaxen.

Galop

In de galop moet een paard, net als in de overige gangen, goed voorwaarts zijn en ook fijn terug willen komen. Dujardin raadt aan om halve ophoudingen maar heel kort per keer te gebruiken zodat je je paard niet onbedoeld vast gaat houden aan de voorkant. Bij het verzamelen is het extra belangrijk om je paard actief te houden. Hij moet altijd op een lichte beenhulp willen antwoorden anders moet je voor een ‘jiehaa-gevoel’ gaan en hem overdreven naar voren rijden. Vanuit het steeds meer verzamelen kun je op een gegeven moment zo weg stappen uit de galop.

Rijd thuis hetzelfde als op wedstrijd

De laatste tip van Dujardin is om thuis net zo precies en ambitieus te rijden als op wedstrijd. Wanneer je altijd probeert op de best mogelijke manier te rijden en te trainen, dan wordt het een gewoonte. Dan wordt het normaal om de figuren precies uit te voeren, de oefeningen zo netjes mogelijk te rijden en daarmee makkelijker om op wedstrijd een goede prestatie neer te zetten.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.