Een beetje extra aandacht voor halthouden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een beetje extra aandacht voor halthouden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Halthouden is een oefening, die soms wel eens een beetje wordt vergeten in de training, maar dat is eigenlijk zonde. Mooi halthouden is net als alle andere oefeningen iets dat je kunt oefenen en verbeteren en je kunt er ook nog eens goede punten mee scoren in je proef. Internationaal eventingamazone Coral Keen gaf daarom op Horse and Hound een paar tips.

Stil

Met een jong paard of een paard dat nog onervaren is kun je bij het halthouden in het begin vooral tevreden zijn als hij stil staat en wacht met vertrekken op je hulp. Probeer niets aan te passen aan waar hij zijn benen heeft staan en beloon hem als hij gewoon stil staat.

Progressief

Vraag het halthouden in het begin ook het liefst vanuit de stap of laat hem na de draf of galop enkele passen stap doen voor je halthoudt. Doordat je je paard even de tijd geeft om stil te gaan staan, dan geef je hem ook de kans om zijn gewicht over zijn vier benen te verdelen en vaak is dat de eerste aanzet naar vierkant gaan staan.

Kwaliteit van de gang

Besteed veel aandacht aan de kwaliteit van de gang voordat je je paard halt laat houden. Wanneer je paard voorwaarts stapt of draaft en daarbij goed door zijn lijf beweegt en in balans is, dan zal hij ook beter in balans zijn in het halthouden. Vergeet daarbij ook niet om voorwaarts te blijven rijden als je halthoudt. Halthouden is niet ophouden met werken, het is zo stil gaan staan dat je ieder moment weer weg kan.

Recht

Om goed halt te kunnen houden is het ook belangrijk dat je paard recht is en recht gaat. Dat bereik je door te zorgen dat dat in orde is voordat je hem halt laat houden. Je kunt dat oefenen door af en toe extra een rechte lijn te rijden zoals bijvoorbeeld in een vierkante volte of gewoon wanneer je afwendt op de lange zijde en recht naar de andere lange zijde rijdt.

Houding en zit

Vergeet ook niet dat je, om recht en vierkant halt te kunnen houden met je paard, zelf ook rechtop, in het midden en in balans moet zitten op je paard. Een goede onafhankelijke houding en zit is altijd belangrijk en kan ook in het halthouden net het verschil maken voor je paard.

Hulp van de grond

Probeer als je het vierkant halthouden gaat oefenen om dan wel een beetje hulp vanaf de grond te krijgen. Wanneer iemand kan vertellen dat je paard vierkant gaat staan, dan kun je hem direct belonen, maar laat hij een achterbeen eruit staan, dan kan dat ook direct gezegd en gecorrigeerd worden. Probeer dat achterbeen dan met een kleine hulp van je been aan dezelfde kant naar voren te laten stappen en blijf daarbij zelf mooi zitten. Het grote voordeel van hulp hierbij – of eventueel een spiegel aan de wand – is dat je niet opzij hoeft te hangen om te zien of je paard goed staat. Het is namelijk zonde als hij vierkant staat en je hij stapt opzij weg omdat jij hem uit zijn evenwicht haalt.

Bron: Horseandhound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook