Dujardins tips om goede proeven te rijden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: ©Rinaldo de Craen - www.arnd.nl

Je kunt veel leren van ruiters en amazones, die succesvol zijn in de dressuursport. De weg naar de top is voor geen enkele ruiter een makkie en topruiters kunnen vaak goed vertellen waar je voor op moet passen en wat je juist goed moet oefenen.

Your Horse vroeg Dujardin om een paar tips waarmee je je proeven kunt verbeteren, maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken als je gewoon thuis fijn wilt rijden.

Focus niet op perfectie

“Ik denk niet dat je zou moeten proberen om alles perfect te doen op de wedstrijddag, maar dat je moet proberen er het beste uit te halen wat er in zit”, vertelt de Britse. “Vergeet ook vooral niet dat je er bent omdat je er plezier aan beleeft, dan moet je er wel van genieten.”

Bereid je voor

“Ik zou in ieder geval willen zeggen dat je je proef goed moet kennen voordat je op wedstrijd gaat”, vervolgt Dujardin. “En gebruik elke keer dat je rijdt dezelfde warming up-routine. Dan is je paard op zijn gemak en kan hij zich focussen op wat je van hem vraagt.”

Kijk vooruit

“Zorg dat je weet wat het volgende is wat je gaat doen, dan kun je dat op tijd voorbereiden. Daarmee kun je ontspannen blijven en heb je de tijd om je proef netjes af te werken.”

Concentratie

“Blijf geconcentreerd op je taak en zorg dat je heel precies rijdt. Rijd verder goed de hoeken zodat je je paard voorbereidt op de oefening of het figuur dat na de hoek wordt gevraagd.”

Blijf je zenuwen de baas

“Ik probeer te onthouden dat een beetje vooruitgang positief is en dat ik niet alles zo serieus moet nemen, zelfs niet op grote kampioenschappen. Als je dingen te serieus neemt, wordt het niet leuk meer. Dit kan betekenen dat je gespannen raakt en dat voelt je paard, waardoor  je meer kans maakt om fouten te maken. Goed voorbereid zijn op je rit kan ook spanning voorkomen”, zo vervolgt Dujardin. “Dit betekent niet alleen het goed leren van je proef, maar ook het inpakken voor je show, waardoor je veel tijd wint op de dag zelf. Het is ook erg goed om een ​​positief team om je heen te hebben, of het nu een groom, een familielid of een vriend of je trainer is. Het is belangrijk om iemand te hebben die je aanmoedigt en je een goed gevoel geeft. ”

 

 

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.