Een droomgalop, wie wil dat nou niet? • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Sommige paarden hebben van nature een hele goede galop en zelfs dan moet je als ruiter zorgen dat je je paard op de juiste manier rijdt om het beste uit te kunnen halen, maar ook als je paard geen droomgalop heeft van zichzelf kun je met trainen vaak nog een hoop verbeteren. Oliver Oehlrich gaf in onderstaande video van Reiterrevue wat tips.

Wat is een goede galop?

De Duitse trainer begint in de video met het beschrijven van wat een goede galop is:  “Het is een beetje afhankelijk van de leeftijd van een paard, maar de kenmerken van een goede galop zijn het ‘bergop’ gaan van een paard in de galop, waarbij hij ruime sprongen neemt, groter gaat en terugkomt op de hulpen van de ruiter en daarbij elastisch in zijn lijf is.”

Wat kun je doen om de galop te verbeteren?

“Met goed rijden kun je de galop verbeteren. Zorgen dat een paard op twee handen zo gelijk mogelijk wordt en eraan werken dat hij aan twee kanten evenveel bespiering opbouwt helpt heel goed om een paard beter te laten galopperen, maar ook het schakelen in de galop en je paard steeds een beetje sterker maken van achteren en wat meer laten dragen, helpt bij het verbeteren van de galop.”

Tips voor de ruiter

Wanneer je soms wat naar voren valt bij het aangalopperen, houd dan in je hoofd dat de motor van je paard achter je zit, het moet vanuit zijn achterbeen gebeuren. Deze gedachte kan volgens Oehlrich goed helpen om meer rechtop te blijven zitten, omdat je beter wacht op de beweging van het paard. En als je beter rechtop blijft zitten is het voor je paard ook makkelijker om goed aan te springen en goed door te springen in galop. Bovendien help je op die manier ook je paard beter in balans te blijven.

Als een paard hectisch wordt in de overgang of in de galop, komt dat vaak omdat hij nog niet genoeg draagt van achteren. Voltes rijden, overgangen van draf naar galop en terug, schakelen in de galop, maar ook in de draf zijn allemaal oefeningen, die je kunt doen om je paard meer gedragen te krijgen en daarmee beter in balans. Vaak helpt dat heel goed als je paard een beetje hectisch of gehaast wordt bij het galopperen.

Halve ophoudingen

Tempowisselingen en halve ophoudingen rijden is goed voor het meer bergop krijgen van de galop. Een paard dat je naar voren kunt rijden in plaats van een beetje tegen moet houden, springt veel meer naar voren en bergop. Met die tempowisselingen en halve ophoudingen zorg je ervoor dat je steeds aan het rijden blijft en heb je iedere keer de kans om je paard voor je been te houden.

 

Bron: Reiterrevvue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.