Drie tips om beter te zitten • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Drie tips om beter te zitten

In balans en in evenwicht, mee met het paard zodat je hem niet stoort en zo goed mogelijk aan kunt voelen, dat is wat je als ruiter nastreeft als je probeert zo goed mogelijk te zitten.

Grand Prix-ruiter en -trainer Hubertus Graf von Zedtwitz gaf op Reiter Revue een paar van zijn favoriete tips, die je daarbij te helpen.

Paard kan weg

Wanneer je in de spiegel kijkt of een foto laat maken vanaf de zijkant, dan moet je als ruiter op beide voeten op de grond kunnen staan in balans als je het paard weg zou denken. Dan is het zwaartepunt correct. Wanneer je daarbij iets naar voren zou leunen is dat eventueel nog goed, dat zou ook op de grond nog kunnen, maar naar achteren zitten niet. Wanneer je te veel naar achteren zit blokkeer je je paard in zijn beweging en als je het paard weg zou denken, dan zou je ook omvallen naar achteren in die houding.

Benen los

Een tweede tip, die Hubertus von Zedtwitz zijn ruiters vaak geeft is om in stap – en als het lukt eventueel ook in draf en galop – je benen vanuit je heup op te tillen, zodat ze echt even helemaal los zijn van het paard en ze dan vervolgens weer helemaal lang om je paard heen te laten liggen. Op die manier voorkom je dat je je knie optrekt en daarmee je zit blokkeert en is het makkelijker om het gevoel van ontspannen lange benen te herkennen.

Verlichte zit

Tot slot vindt Hubertus von Zedtwitz het ook altijd een fijne afwisseling om de oefeningen en de figuren in een iets verlichte zit te rijden. Daarmee krijg je een heel ander lichaamsgevoel en kun je vaak nog beter de beweging van je paard voelen. Het is ook nog een bevestiging van je balans en kan voor je paard uitnodigend werken om nog meer door zijn lijf te gaan bewegen en je nog fijner mee te nemen.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook