Drie oefeningen voor een fijner contact • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Drie oefeningen voor een fijner contact

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Iedere serieuze ruiter wil zijn paard graag zo voor elkaar krijgen dat hij van achter naar voren fijn door zijn lijf naar de hand toe loopt. Het ene paard zal wat zwaarder in de hand zijn dan het andere en het hangt ook nog een beetje af van hoe ver je paard al is in de africhting is, maar een ontspannen en zacht contact is vaak wel waar ruiters naar op zoek zijn.

Het bereiken van een zacht contact kan een van de moeilijkste dingen zijn om te doen, omdat het van zoveel factoren afhangt: de natuurlijke manier van bewegen van het paard, zijn balans, zijn vertrouwen in het zoeken naar contact met de hand van de ruiter en de balans en kunde van de ruiter. Horse and Hound vroeg de Britse Jessica Dunn, die al een tijdje zowel met jonge paarden als op het hoogste niveau succesvol is om een paar tips en zij gaf drie oefeningen, die bij kunnen dragen aan een fijn contact.

Vierkante voltes

Paarden die op één teugel leunen kunnen baat hebben bij een vierkante volte in stap. Rijd in iedere hoek van de volte een kwart pirouette en wissel op de rechte stukken af tussen schoudervoor of schouderbinnenwaarts en travers. Je krijgr hiermee nog meer gehoorzaamheid voor je been en je rijdt je paard iedere keer opnieuw bewust naar je buitenhand. Daar wordt hij soepeler van en gaat hij steeds beter naar je hand lopen. Let goed op dat je dit op beide handen doet.

Volte

Paarden die zich vasthouden in hun hals en nek kunnen baat hebben bij dezelfde training, maar dan op een volte van 20 meter. Zorg dat de voorbenen van je paard op de lijn van de grote volte blijven en wissel schoudervoor af met renvers en travers, waarbij je steeds goed de lijn van de volte blijft aanhouden. Wissel de oefeningen vloeiend af en zorg ook dat je dit op beide handen herhaalt.

Schoudervoor in draf op de volte

Ook in draf kun je de grote volte goed gebruiken voor het verbeteren van het contact. Ga dan op een volte bij A of C en gebruik de ‘open zijde’ van de volte om schoudervoor te vragen en eventueel de draf iets te verzamelen. De ‘dichte’ helft kun je dan gebruiken om weer in arbeidsdraf je paard iets meer naar je hand toe te duwen. De volte helpt om te zorgen dat je paard om je binnenbeen gebogen blijft en zijn binnenachterbeen steeds goed onder zijn lijf te zetten en maakte het ook makkelijker voor je paard om naar je buitenhand toe te blijven lopen.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook