Drie kenmerken van een goede zit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Drie kenmerken van een goede zit

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Goed kunnen rijden begint bij goed kunnen zitten. Dat betekent niet dat je als ruiter ‘mooi’  moet leren zitten, alhoewel ruiters die goed kunnen zitten over het algemeen ook elegant zitten, maar vooral dat je effectief en in balans moet leren zitten.

Drie kenmerken

Horsemagazine liet enkele trainers aan het woord over het ontwikkelen van een goede zit en kwam tot in ieder geval drie kenmerken van een goede zit:

  • De zit moet zeker zijn
  • De zit moet licht zijn
  • De zit moet te gebruiken zijn als hulp

Zeker

Om veilig te kunnen rijden op een paard moet je in balans kunnen zitten. Alle kracht of inspanning die je moet gebruiken om in balans te kunnen blijven zitten zorgt voor spanning. En spanning belemmert je om te kunnen voelen, maar ook om goede hulpen te kunnen geven.  Ontspannen leren zitten en daarbij werken aan een goede balans is dus een van de doelen die je jezelf als ruiter moet stellen om goed te kunnen zitten.

Licht

Licht kunnen zitten betekent dat je als ruiter zorgt dat je de beweging van je paard zo goed mogelijk kunt volgen. Op die manier zit je hem niet in de weg zit met bewegingen van jezelf die hem uit zijn ritme halen en maak je het voor hem zo licht mogelijk om je te dragen. Wanneer je eraan werkt om zo licht mogelijk te kunnen zitten en ook goed in balans kunt blijven, dan maak je het voor jezelf ook mogelijk om kleine en ‘lichte’  hulpen te geven aan je paard.

Zithulpen

Wat als derde kenmerk van een goede zit wordt genoemd is het in staat zijn om zithulpen te geven. Ook dat is een leerproces waarbij je als ruiter moet werken vanuit een ontspannen zit waarbij je je gewicht en je zitbeentjes kunt gebruiken om de beweging van je paard te beïnvloeden. Het zijn niet de enige drie kenmerken van een goede zit, maar als je zorgt dat je aan deze drie werkt en deze steeds verder verbetert, dan ben je in ieder geval goed op weg.

 

Bron: Horsemagazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook