Dressuur volgens Rieky • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Dressuur volgens Rieky

Rieky Young. Foto: www.arnd.nl

No-nonsense, heel direct, nuchter, consequent en vastberaden, maar bovenal een liefhebster van gewoon goed paardrijden. Zo zou je Rieky Young kunnen omschrijven. De wijze waarop deze ‘cowgirl’ paardrijden en dressuur benadert, geeft een verfrissende kijk op waar wij dressuurruiters ons soms letterlijk blind op staren. Met de nodige humor weet ze dressuurruiters te prikkelen om het eens anders aan te pakken en meer vanuit het paard te denken.

Menig dressuurruiter vindt momenteel de weg naar reiningamazone Rieky Young voor lessen. Waarom is ze zo populair bij ‘ons’ dressuurruiters? Rieky lacht: “Ik heb inderdaad vanaf het moment dat ik me heb toegelegd op de westernsport misschien wel vijftien tot twintig jaar geen dressuurpaard meer gezien. Daarvoor heb ik altijd gedressuurd, hoor. Doordat ik er lang uit ben geweest, heb ik misschien wel een iets andere kijk op de dressuur gekregen, maar ik merk wel dat nu ik weer meer betrokken ben bij de dressuursport, dat ik het dressuurritme ook zo weer oppak.”

Duidelijk zijn

“Reining is uiteindelijk gewoon dressuurrijden. Ook daar streef je gehoorzaamheid na en ook moeten wij bijvoorbeeld schakelen, misschien zelfs wel sneller dan in de dressuur. We willen vanuit maximale snelheid in galop kunnen remmen zonder je hand te hoeven optillen. Puur op je zit. Dressuurruiters gebruiken al snel als eerste de teugels om af te remmen, waardoor het paard eerder er aan de voorkant wat tegenaan gaat hangen en minder mooi op het achterbeen kan remmen. Rem nou eens eerst op je zit, dat werkt veel sterker in, dan kan je hand altijd een keer als ondersteuning inkomen.”

Wil je het hele artikel lezen? Dat vind je in Dressuur 6-2019! Deze editie vind je in onze webshop. Hierin gaat Rieky in op de reactie die we moeten krijgen op onze hulpen, hulpgeving, belonen, ritmisch rijden en dynamisch trainen.

Bron: Dressuur
Tekst: Wies Zwanikken

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook