Drafverruimingen oefenen op de volte • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Drafverruimingen oefenen op de volte

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je drafverruimingen oefent, dan is het niet alleen belangrijk dat je je paard leert groter gaan, maar dat je hem ook leert terugkomen. En waar het verruimen in het begin al genoeg is bij een enkel pasje groter, heb je later steeds meer verzameling nodig om echt groter te kunnen.

Biomechanica-expert Susanne von Dietze besprak op Dressagetoday de voordelen van het oefenen van het verruimen en terugkomen op de grote volte.

Passen tellen

Wanneer je jezelf als ruiter aanwent om voltes altijd even groot te rijden, dan kun je tellen hoeveel passen je paard maakt op een kwart volte. Deze techniek wordt ook gebruikt door ruiters, die een visuele handicap hebben om te leren goede voltes te rijden. Wanneer je weet hoeveel passen je paard maakt in arbeidstempo, dan kun je proberen om hem met minder passen de volte laten maken en op die manier dus een pasje groter te vragen. Daarna kun je juist proberen om hem weer terug naar het normale aantal passen te krijgen zodat je weer in arbeidstempo terug komt.

Zelfde maat

Wanneer je op die manier oefent met vergroten en daarbij consequent bent in het rijden van steeds dezelfde maat volte, dan verbeter je ook gelijk de buigzaamheid van je paard. Je zult merken dat je paard bij het vergroten sneller iets naar buiten wegloopt, omdat het voor hem makkelijker is om op die manier zijn passen iets te vergroten. Als je hem daar netjes begrenst, zal hij meer in zijn lichaam buigen.

Ruiterbalans

De balans van de ruiter en de houding van zijn bovenlichaam speelt ook een grote rol in het succesvol groter kunnen draven van je paard. Blijft de ruiter achter in de beweging, dan stoort hij zijn paard waardoor het vergroten al voorbij is voordat het echt begint. Gaat hij te veel naar voren zitten dan remt hij de beweging ook eerder af en komt de verruiming ook niet tot zijn recht. Je moet dus als ruiter over voldoende balans beschikken om met je paard mee te zijn zonder dat je achter- of voorover gaat zitten.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook