Draf-galop-draf-overgangen fijn voor ieder paard • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je rijdt als ruiter heel veel overgangen in de training met je paard. Overgangen om van de ene naar de andere gang te gaan en overgangen binnen de gangen. Vaak rijd je met jongere paarden en paarden die nog niet zo ver zijn vooral overgangen tussen stap en draf en draf en galop, maar deze zijn ook heel fijn voor de verder opgeleide paarden. Voor Grand Prix-amazone Sharon McCusker zijn draf-galop-draf-overgangen zelfs favoriet, zeker ook met haar ervaren paarden.

Voorwaarts, los en door zijn lijf

Overgangen draf-galop-draf zijn voor McCusker de ideale manier om een paard in de warming up voorwaarts, los en door zijn lijf te krijgen en te houden. Met het goed rijden van deze overgangen werk je aan de kwaliteit van de beweging, de souplesse en het contact met je paard. Dat is fijn voor de warming up en je kunt ze ook gebruiken voor als je merkt dat je paard gespannen raakt als je wat meer van hem vraagt. Vaak heb je hem met een paar overgangen van draf naar galop en terug snel weer het ritme te pakken.

Informatie

Met het rijden van overgangen draf-galop-draf krijg je veel informatie van hoe je paard gaat. In de overgangen kun je voelen of hij het ritme vast kan houden, of dat hij soepel blijft voor tijdens en na de overgangen, of de verbinding gelijk blijft en of hij in balans kan blijven.

Je kunt deze informatie gebruiken en hem als het nodig is een beetje meer proberen van achteren naar voren te rijden of hem juist iets meer te verzamelen, maar het kan ook zijn dat je juist een stapje terug doet om je paard als een jong paard door de baan te rijden en het hem even wat makkelijker te maken.

Oefening

Rijd de overgangen in het begin op de grote volte zodat je paard licht gebogen is en daardoor makkelijker nageeflijk blijft. Zorg daarnaast dat je regelmatig van hand verandert en op beide handen veel overgangen rijdt. Het veranderen van richting door middel van achten en slangevoltes helpt ook bij het loswerken van een paard en de overgangen draf-galop-draf voegen daar nog een beetje extra aan toe. Let bij het rijden van de overgangen niet alleen op de gehoorzaamheid van je paard, maar let ook goed op je eigen houding en je eigen hulpen. Wanneer je én aan jezelf aan het werk bent én de overgangen draf-galop-draf steeds meer verbetert, dan gaat je paard in de rest van de training alleen maar fijner lopen.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.