Draai met je lichaam voor een meer ontspannen zit • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: www.arnd.nl

Een ontspannen zit is een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen rijden. Netjes in het midden van je paard zitten en daarbij zijn beweging kunnen volgen helpt je om goed met hem te kunnen communiceren. Maar als je heel erg je best doet om netjes te zitten gaat dat soms juist ten koste van de ontspanning.

Oefening

Dit was een reden voor biomechanica-expert Susanne von Dietze om een paar oefeningen uit te leggen op Dressagetoday waarmee je de ontspanning in je zit kunt brengen. Doe het eerst in stap en pas later als dat goed lukt ook in draf en galop.

Draai je bovenlichaam

Probeer je bovenlichaam rustig te draaien van links naar rechts, waarbij je zorgt dat je je schouders recht houdt. Je kunt verder draaien als je een van je schouders laat zakken, maar dat is niet goed. Juist door je schouders rechtop te houden en te draaien vanuit je middel zo ver als je kunt, verbeter je je core-stability. Daardoor kun je je heup meer loslaten en dus ook meer ontspannen.

Fietsbeweging

Een andere oefening van Dietze voor meer ontspanning in je zit, is om zonder beugels te rijden en dan je benen beurtelings op te tillen en weer te laten zakken alsof je op een fiets zit. Het fijnst is het om dit in de maat van de beweging van je paard te oefenen.

Opzij optillen

De derde oefening om meer ontspannen te kunnen zitten is het zijwaarts optillen van je benen van het zadel. Blijf rechtop zitten bij deze oefening en til dan je been zijwaarts van het zadel. Houd die positie kort vast en leg je been dan weer terug. Doe het eerst beurtelings en later tegelijk en begin met oefenen als je paard stilstaat. Wanneer het goed gaat kun je het ook in stap, draf en galop doen.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.