Draai eens mee in het schouderbinnenwaarts • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Draai eens mee in het schouderbinnenwaarts

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Schouderbinnenwaarts is een oefening die heel waardevol is in de training van je paard omdat je je paard zijn binnenachterbeen extra laat gebruiken, hem laat buigen om je binnenbeen en je hem zo beter naar je buitenhand toe kunt laten lopen.

Om alles uit de oefening te kunnen halen en in een proef zo goed mogelijke cijfers te kunnen scoren gaf de Britse young rider Joanna Thurman-Baker een paar tips op Horse and Hound, die zij heel waardevol vindt voor de oefening.

Kijk tussen zijn oren door

Het valt Thurman op dat veel ruiters hun blik op het eind van de lange zijde houden terwijl ze schouderbinnenwaarts aan het rijden zijn. “Dat zorgt er wel voor dat je een nette rechte lijn blijft rijden, maar het kan ook blokkerend werken voor je paard”, vertelt de Britse amazone. “Dat komt omdat je lichaam vaak in dezelfde richting draait als je ogen. Terwijl je hem, als je tussen zijn oren door blijft kijken, met je lichaam net iets meer ruimte geeft om zijn schouders vrij te bewegen.”

Rechtuit blijven gaan

Om toch rechtuit te blijven gaan als je met je lichaam ‘meedraait’ van de hoefslag af in de richting waarin je paard kijkt, raadt Thurman aan om vanuit je ooghoek wel richting het eind van de lange zijde te blijven kijken. Daarnaast houdt zij haar paard in de juiste richting door zachte kneepjes te geven met haar buitenhand, terwijl ze met haar buitenbeen korte hulpen geeft om te zorgen dat haar paard niet naar de buitenkant ‘valt’.

 

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook