Dover en Ebeling geven tips voor thuis • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Robert Dover en Jan Ebeling waren samen op de Robert Dover HorseMastership Clinic om een aantal ruiters waardevolle trainingstips te geven. Chrono of the Horse zette een aantal algemene tips op een rijtje, waar je als ruiter thuis ook je voordeel uit kunt halen.

Het soms iets te rustige paard

Wanneer je ruiters ziet met een paard dat eigenlijk een beetje te rustig en niet zo heel snel aan de hulpen is, dan zie je volgens Dover en Ebeling vaak dat ruiters snel te vaak alleen nog met hun sporen en hun zweep gaan werken. Het doel zou juist moeten zijn om zover te komen dat je niet constant aan het drijven bent. De tip van de Olympiaderuiters is om met zo’n paard oefeningen te rijden waarbij hij weg moet en ook snel weer terug moet komen. Een voorbeeld van zo’n oefening is om rond te draven in de baan, waarbij je elke keer na een ronde over de diagonaal van hand verandert en een paar keer per ronde drie of vier passen middendraf vraagt en hem dan zodra hij antwoord geeft direct weer terugneemt. Begin hierbij altijd met de kleinst mogelijke hulp en vergroot die hulp als hij geen antwoord geeft tot hij dat wel doet. Vergeet niet om hem te belonen zodra hij antwoord geeft.

Het kijkerige paard

Wanneer je een kijkerig of schrikkerig paard hebt, zou je kunnen proberen om je paard met een beetje wijken of schoudervoor rijden steeds af te leiden als je ergens heen rijdt, waar hij het eng  vindt. Niet rechtuit erop af rijden en proberen met kracht ergens langs te komen, maar een beetje voorwaarts-zijwaarts in die richting rijden en je paard stapsgewijs steeds een beetje dichter langs het enge deel rijden. Blijf ook niet hangen in eindeloos hetzelfde rondje rijden, want daarmee geef je je paard de tijd om om zich heen te gaan kijken. Je kunt beter zorgen dat je paard zich concentreert op je beenhulpen en op de opdrachten, die je hem geeft. Het is zeker voor een kijkerig of schrikkerig paard belangrijk dat je de leiding neemt en zorgt dat hij met zijn hoofd bij zijn werk moet blijven.

Belonen

Waar je als ruiter heel goed aan moet denken is niet alleen dat je paard moet gehoorzamen aan je hulp en dat je daar heel consequent in moet zijn, maar ook dat je heel consequent moet zijn in het belonen, zodra hij doet wat je vraagt. “Praat tegen je paard als hij iets goed doet, zodat hij weet dat hij het goed doet. Je paard weet niet dat hij het goed doet, totdat je het hem vertelt”, aldus Dover. “Het is je stem en de toon in je stem, die hem vertelt dat iets goed is.”

Verbeelding

Als je dan op wedstrijd gaat, dan zou je volgens Dover niet alleen moeten denken aan het technische deel van het rijden van de proef, maar moet je ook je verbeelding gebruiken om je voor te stellen hoe die proef eruit komt te zien. “Laat een film afspelen in je hoofd als je rond de ring rijdt en zie dan voor je hoe je paard als Verdades (of een ander toppaard) over de diagonaal zweeft in uitgestrekte draf.”

Bron: Chronofthehorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.