Do's en don'ts voor wanneer het in de proef even anders gaat • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je wedstrijden rijdt dan heb je het vast wel eens mee gemaakt: De voorbereiding was goed, je kunt beiden het niveau aan en ook het losrijden ging naar wens, maar eenmaal in de proef gingen er toch dingen mis. Practical Horseman vroeg Keri Kampson, die succesvol aan de Amerikaanse Hunterwedstrijden meedoet om een paar tips en deze kunnen  ook voor dressuurruiters nuttig zijn.

Veel rubrieken worden niet gewonnen of verloren met de eerste fout, maar eerder met de tweede of derde fout. Hoe je reageert, bepaalt hoe succesvol je rit uiteindelijk is. In het beste geval eindigt zelfs een potentiële ramp in een leerervaring.

Voorbereiding

Uiteraard is de voorbereiding in de training thuis het allerbelangrijkst, maar ook wanneer dat helemaal voor elkaar is, zijn er zeker nog dingen die mis kunnen gaan. Bij een goede voorbereiding hoort ook dat je je paard goed kent en dat je weet dat hij bijvoorbeeld geluiden die hij niet kan zien eng vindt of dat hij soms kijkt als hij in een rijbaan loopt waar een gangpad naast zit. Wanneer je je paard goed kent, dan weet je ook hoe je hem met zijn aandacht erbij kunt houden in de proef als er voor hem mindere omstandigheden zijn. Blijf dus vooral zo rijden als het even moeilijk is in de proef, dan heb je misschien wel iets spanning, maar houd je je paard wel aan het werk.

Laat kleine dingen gaan

Hoe meer fijne proeven een paard loopt, hoe meer vertrouwen het paard krijgt. Probeer in een proef dan ook niet te blijven hangen aan een klein dingetje. Wanneer een paard zich bijvoorbeeld even vasthoudt en daardoor een overgang niet maakt zoals hij zou kunnen, concentreer je dan liever op hem voor elkaar hebben vóór het volgende gevraagd wordt, dan om de verloren overgang. Want als je blijft hangen in wat er mis ging, ben je niet meer bezig met wat er komt en dan gaat dat ook mis.

Wees constructief

Soms gaat een paard dat altijd fijn gaat toch ineens anders op wedstrijd of net voor de proef. Probeer dan in ieder geval je emoties onder controle te houden en bedenk wat je kunt doen om je paard zo te rijden dat hij zijn aandacht weer bij jou als ruiter houdt. Ook als je dan op het voorterrein een (of een paar) pasjes terug moet doen. Daarmee vergroot je de kans om succesvol door je proef te komen, wat in ieder geval een stuk moeilijker wordt als je als ruiter star en koppig gaat rijden. Dat je paard ‘het altijd wel goed doet’ is nu eenmaal geen garantie, hij kan ook een mindere dag hebben of een spierpijntje voelen van de dag ervoor. Wanneer je probeert een stapje terug te doen en van daaruit weer op te bouwen, dan ben je constructief bezig.

 

Bron: Practicalhorseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.