Doorzitten alsof het makkelijk is! • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Doorzitten alsof het makkelijk is!

Doorzitten ziet er zo makkelijk uit, maar dat is niet op ieder paard zo. Het ene paard zit makkelijker dan de ander. Het hangt af van de beweging en de manier waarop hij zijn rug gebruikt. Daarnaast werkt ons eigen lichaam ook niet altijd mee.

Wanneer je paard zijn rug zo gebruikt dat er een swingende, verende beweging ontstaat, kan jij makkelijker doorzitten. Je kan het een beetje vergelijken met een golvende beweging. Je paard moet dus volledig ‘los’ zijn in zijn rug. Wanneer hij dit niet is, zal je nooit fijn kunnen doorzitten.

Tips voor het ruiterlichaam

Het kan ook zo zijn dat je paard wel fijn zit, maar dat je eigen lichaam niet meewerkt. Neem daarom de tijd om te werken aan het doorzitten. Vergelijk jezelf niet met andere ruiters waarbij het doorzitten er misschien heel relaxed en makkelijk uitziet, maar focus je op jezelf en je eigen proces. Begin eens met een paar passen door te zitten, of één zijde van de hoefslag. Je kan beter een klein stukje op een goede manier doorzitten, dan een lang stuk op de verkeerde manier. Voor je paard is het namelijk ook niet prettig, wanneer jij op een verkeerde manier doorzit. Daarnaast train je de verkeerde spieren in je eigen lichaam, wanneer je niet correct doorzit. Door de ontwikkeling van verkeerde spieren en verkeerd bewegen, leer je jezelf slecht doorzitten.

Ruiterfitheid

Tijdens het doorzitten is het van belang dat je je romp stabiel houdt. In dit gedeelte span je je spieren aan. Je gaat je buikspieren dus zeker voelen. Heb je nog niet genoeg spierkracht hiervoor? Dan is het een idee om thuis aan de slag te gaan met sporten, voor een betere ruiterfitheid. Ga bijvoorbeeld planken. Door middel van deze oefening train je zowel je rug- als buikspieren, en die gebruik je veel tijdens het doorzitten. Tijdens het doorzitten laat je je armen en benen los. Deze delen van je lichaam moeten juist mobiel zijn. Het komt vaak voor dat ruiters ‘knijpen’ met hun knieën of bovenbenen tegen het zadel, in draf, stap of galop. Klinkt dit voor jou herkenbaar? Dan is het goed om je eerst even hierop te focussen. Je moet leren je knieën en benen te ontspannen. Daarna kun je pas goed gaan doorzitten. Anders kan je paard niet fijn tussen je door blijven bewegen.

Ontspannen zit

Wat het doorzitten ook makkelijker maakt, is je schouders laten afhangen. Adem eens diep in en uit. Het zwaartepunt van je lichaam zakt, waardoor je je gewicht zo dicht mogelijk bij je paard houdt. Je kan ook iets achterover zitten met je lichaam. Niet te veel, want dan ga je automatisch aan de teugels trekken, maar doe net of je een beetje lui in een stoel ligt. Je ontspant je lichaam en automatisch zijn je schouders ook meer naar achteren.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook