Doe als een ballerina voor meer balans • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Doe als een ballerina voor meer balans

Iedere serieuze ruiter wil graag mooi op zijn paard kunnen zitten en daarbij de beweging van zijn paard kunnen volgen. Hoe beter je eigen balans als ruiter is, hoe beter je je paard kunt volgen en kunt vertellen wat je van hem wilt.

Mooi rechtop in balans zitten lukt je alleen als je ontspannen kunt zijn, zodat je je kunt laten leiden door de beweging van je paard, zonder dat je daarbij te slap bent, want dan zak je juist in elkaar.

Stabiel bovenlichaam

Daarvoor heb je een stabiel bovenlichaam nodig met voldoende aanspanning in je buikspieren en je zwaartepunt laag in het midden van je buik. Dan kun je je benen ontspannen langs je paard laten hangen en hulpen geven als het nodig is.

Omdat een plaatje vaak meer zegt dan woorden liet Dressage Today een tip uit tekenen van Janie Rentz waarin ze de balans vergelijkt met die van een ballerina, die een plié maakt.

“Stel je voor dat je een ballerina bent, die een plié doet. Het gevoel van aanspanning van je buikspieren en het gevoel dat je je zwaartepunt in het midden van je lichaam hebt, helpt je ook te paard met het vinden van de juiste balans. Dat gevoel in je buik wil je hebben op je paard.”
De plié zelf is als oefening minder geschikt voor op je paard, omdat je zoals je op het plaatje kunt zien daarbij je benen juist voor het rijden verkeerd om buigt. Het doel is dus enkel om het gevoel dat je in je bovenlichaam lichaam hebt tijdens de plié ook op te zoeken als je aan het rijden bent.

Bron: FB

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook