De weg naar 'kippenvel-appuyementen' • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Voor veel dressuurruiters is een mooi appuyement kunnen rijden met hun paard een van de doelen van de training. Wanneer je dat goed opbouwt en je paard mooi in balans opzij kunt laten gaan, dan kan een appuyement een oefening zijn om kippenvel van te krijgen als je er naar kijkt.

Reiterrevue liet de Ierse amazone Judy Reynolds uitleggen hoe zij dat in haar training aanpakt. “Zowel paard als ruiter moeten kunnen multitasken voordat je appuyementen kunt gaan rijden”, legt Reynolds uit. “De ruiter moet opletten dat hij zijn gewicht iets meer naar zijn binnenzitbeen verplaatst en dat hij zijn binnenbeen lang kan houden zodat hij zijn paard gebogen kan houden. Dan moet hij zorgen dat zijn paard voorwaarts en opzij blijft gaan, met buiging en stelling in de richting waarin hij gaat en daarbij ook nog aan de buitenteugel blijft gaan. Best gecompliceerd dus.”

Wijken

De eerste stap richting een appuyement is zorgen dat je paard netjes leert wijken voor je been. Zo leert hij opzij gaan voor je been terwijl hij voorwaarts blijft gaan. Zelf vraagt Reynolds het wijken vaak graag langs de diagonalen in stap en draf, maar als je paard net pas leert wijken is het het makkelijkst om te beginnen langs de lange zijde naar de hoefslag. Wanneer je paard goed kan wijken dan kun je de plek waar je het vraagt varieren.

Schouderbinnenwaarts

Na het wijken is schouderbinnenwaarts de volgende oefening waarmee je toe kunt werken naar mooie appuyementen. Met de buiging om je binnenbeen en de stelling die je paard in het schouderbinnenwaarts nodig heeft kun je hem goed voorbereiden op het meer dragen en met meer schoudervrijheid bewegen, wat je ook graag wilt zien in het appuyeren.

Travers

Ook travers rijden is een goede voorbereiding op het appuyement. Net als bij het schouderbinnenwaarts heb je in deze oefening je binnenbeen nodig om je paard omheen te laten buigen, maar in travers heb je ook je buitenbeen nodig om te zorgen dat hij zijn buitenachterbeen onder zijn lichaam blijft zetten.

Beginnen

Kunnen jij en je paard bovenstaande oefeningen, begin dan als je afwendt bij A of C eerst een stukje schouderbinnenwaarts op de middellijn te rijden en neem je paard dan in die houding een paar passen mee in een appuyement. “Vaak worden paarden in het begin te sterk gesteld en kunnen daardoor niet goed in balans blijven. Wanneer je eerst schouderbinnenwaarts vraagt heb je je paard al meer op zijn achterbeen en heb je de goede uitgangspositie voor een appuyement.”

Mix

Wil je echt appuyementen waar je kippenvel van krijgt, dan raadt Reynolds aan om in de training een mix van alle oefeningen te gebruiken. Wissel wijken, schouderbinnenwaarts, travers en appuyementen met elkaar af. Het hoeven geen hele lange zijdes of diagonalen te zijn, kleine stukjes zijn prima. Hoe meer je paard leert zich op je hulp in alle richtingen te kunnen bewegen, hoe losser hij wordt, hoe sterker en hoe mooier hij gaat lopen.

Bron: Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.