De training van een drie- en vierjarig paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De training van een drie- en vierjarig paard

Foto: www.arnd.nl

Johan Hamminga en Emmelie Scholtens gingen tijdens hun uitverkochte clinic op het Nationaal Hippisch Centrum afgelopen oktober in op de training van jonge paarden. Ze begonnen met de drie- en vierjarige paarden, waarbij vooral duidelijk werd: het ene paard is de andere niet, en de mate en manier van training kan per jong paard dus erg verschillen.

Johan Hamminga stelt dat je vooral je paard erg goed moet bekijken: “Bepaal wat jouw paard qua fysieke belasting aankan: Hoe groot is mijn paard? Een groot, slungelig paard zal minder aankunnen dan een al heel ‘af’ paardje van 1.60m. Ook wíe erop zit maakt qua belasting veel uit, zowel qua lengte en gewicht als qua hoe goed iemand kan meebewegen met een paard. Ook het eventuele voortraject dat een paard al heeft afgelegd kan verschil maken, zoals bijvoorbeeld een paard dat als tweeënhalf-jarige al richting de hengstenkeuring is getraind, die heeft al meer spieren ontwikkeld. Het is dus heel moeilijk om één lijn te trekken in de training van een jong paard. Ik denk wel dat we in de toekomst de training van jonge paarden vaker pas vanaf het vierde jaar moeten beginnen, en niet al in het derde jaar.”

Ze hoeven niks

Emmelie Scholtens valt Johan bij: “Bedenk jezelf goed: een driejarige HOEFT nog niks. Kijk goed naar je paard. Bijvoorbeeld het driejarige paard dat nu in de baan loopt, deze is goed gebouwd, heeft een sterke rug en loopt van zichzelf makkelijk nageeflijk en over de rug, dat scheelt veel. Wat ik jonge paarden graag wil leren is dat ze voorwaartse drang moeten hebben. En veel meer dan wat wendingen en overgangen doe ik nog niet. Maak je niet druk om wiebeltjes in de aanleuning en overgangen: dat hoort er gewoon nog bij.”

Niet hardlopen

Johan springt wel gelijk op Emmelie in door te benadrukken dat voorwaartse drang iets anders is dan hardlopen. “Een paard moet van binnenuit de drang hebben om te lopen, maar hij mag niet van je weglopen. Rijd een paard van achteruit op verbinding richting de voorkant. En maak vooral je galopreprises niet te lang, die zijn voor jonge paarden erg zwaar.”

Training, voeding en rust

Volgens Johan moet je vooral letten op de juiste verhouding tussen training, voeding en rust. “Als je dingen aan de weerstand van je paard merkt, dan zit je al in zijn reservetijd, dan moet je een stapje terug doen.” Emmelie merkt op dat het altijd belangrijk is je gevoel te volgen: “Rijd altijd vanuit je gevoel en voel wanneer het genoeg is. Probeer met een gespannen paard altijd de ontspanning op te zoeken, maar blijf wel reactie verlangen op je been, en vervolgens te ontspannen in je hand.” Johan rijdt met jonge paarden nog niet veel meer dan wendingen en overgangen: “Gewoon een beetje spelen, en zorgen dat een jong paard hierin op zijn eigen benen blijft lopen. Maar blijf altijd een beetje sturen, ga niet alleen maar rechtuit. Hoe meer je stuurt, hoe meer het initiatief bij jou als ruiter komt te liggen. Zie dat jíj aan het rijden kunt komen.”

Bron: Dressuur

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook